2009. november 30., hétfő

ERDÉLYI ÉTELEK

                      Sajnos csak most jött össze, hogy irjak egy pár receptet. Most nem tudom mindet leirni, de igérem, a héten -ha minden rendben lesz-ennek is utána leszünk. Ezt azért mondom mert nem kicsi felelősség, ha az ember megigér valamit és nem tudja idejében teljesiteni....Ezúton is elnézést kérek és köszönöm a türelmet!
    Szóval jöjjenek a receptek:

                                                            SZILÁGYSÁGI TOJÁSLEVES


                        3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a tojások sárgáit, végül lazán belekeverünk 3 ek lisztet. Sózzuk, borsozzuk és palacsinta sütőben, kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Aztán kivéve, cikkekre vagy kockákra vágjuk és fővő, sós, ecetes vizbe tesszük.(izlésnek megfelelően 1-2 ek ecet szükséges hozzá). Hagyjuk főni, ezalatt hagymás rántást készitünk kb.2 ek lisztből. Ezt tejjel elhabarjuk, beleöntjük a levesbe, felfőzzük, a végén pedig tejfölt teszünk bele. Amivel már nem forraljuk.

                                                          ÚJVÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS PAPRIKA

                           A káposzta előkészitése a megszokott.
              A töltelék darált hús vagy főtt, füstölt csülök, 1-2 dinsztelt hagyma, rizs vagy piritott tarhonya-ez házi készitésű jó kemény levestészta, amit almareszelőn lereszelünk, megszáritunk, végül pedig megpiritunk- só, bors, csombor. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a káposzta leveleket és a kicsumázott, forrázott paprikákat. Ezután következik a rétegezés: egy réteg apró káposztára jön egy kevés kapor, erre egy réteg töltött káposzta, ezután egy réteg töltött paprika amit nyakon öntünk paradicsomlé és viz keverékével, sózás és nagyon lassú főzés. Amikor megfőtt, kevés rántást készitünk amit vizzel habarunk el, ezt rá a rakottasunkra, felfőzzük, tejfölt öntünk rá, összerázzuk és készen van!


                                                        SZILÁGY-KÉMERI PARTILAPU TÖLTIKE

                          Az ősök a partilaput meredek, napsütötte patakpartról szedték aztán pedig leforrázták. A töltelék: darálthús, rizs vagy tarhonya, hagyma, só, bors, pirospaprika. Az érdekesebb megoldást irom le most. Egy réteg partilapura tettek egy réteg sóskát, aztán újból partilapu következett, erre jött a töltelék, rá újból partilapu, sóska, partilapu. Ilyen sorrendben. Vizzel felengedték és nagyon lassan főzték.

                                                        TÖLTIKE SZŐLŐLEVÉLBEN

                          Zsenge szőlőlevelet szedünk, ami nem volt még permetezve, rövid ideig leforrázzuk, kivesszük.
Töltelék: 1kg bárány vagy gyenge borjuhúst ledarálunk, hozzáteszünk 2 fej hagymát amit kevés olajon megpároltunk, sót, borsot, 5-6 ek rizset és egy szelet kenyeret is teszünk bele. Jól összedolgozva, megtöltjük vele az előkészitett leveleket. A fazékba teszünk ugy egy újjnyi, apróra vágott szőlőlevelet, erre helyezzük a töltelékeket amiket lefedünk ujból apróra vágott szőlőlevéllel, felöntjük vizzel, lassan főzzük. Tálaláskor pedig tejföllel elkevert joghurttal leöntve tálaljuk.

                                                    NAGYMAMA TARHONYÁS TÖLTELÉKJE

                      Zsenge tormalevelet ugyanugy előkészitjük, mint az előző receptben. Jó házi tarhonyát készitünk, amit teflon edényben vagy sütőben megpiritunk. 1 hagymát aprózva olajon üvegesre párolunk, kevés pirospaprikát teszünk hozzá és összedolgozzuk -NEM DARÁLT- apróra vágott főtt csülökkel, a tarhonyával és sót, borsot teszünk bele. Megtöltjük a leveleket, vizzel felöntjük és lassan főzzük. Tálaláskor joghurttal vagy aludttejjel öntjük nyakon.

   Most ennyit sikerült irni, de hamarosan jövök a többi recepttel.
 

2009. november 2., hétfő

Reszelt linzer



Nalunk elkepzelhetetlen a hetvege suti nelkul! Es amikor beneztem a hutobe, hogy mit is hozhatnek ossze, a hozzavalok alapjan, erre a ketto sutire esett a valasztasom. A linzer Anyukam receptje, a sos ropogos pedig Gergely Eva: Erdelyi izek cimu konyveben talalhato. Mindegyikbol dupla adagot keszitettem - ugyanis csak a fele eri meg a vasarnapi ebedet ... Az Enyemek a tobbit turbo sebesseggel "lekuldtek" :-)
Es most jojjenek a receptek :
Reszelt linzer
40 dkg liszt, 15 dkg zsir, 10 dkg cukor, 1 sutopor, 1 citrom heja es leve, 2 tojassargaja, keves tejfol. Kozepes kemenysegu tesztat kapunk, kettobe osztjuk es az egyiket fagyasztoba tesszuk. A masik darabot kinyujtjuk, tepsibe tesszuk, megkenjuk lekvarral- en most baracklekvart hasznaltam, de nagyon jol megy valamilyen savanykas lekvarral is. Aztan kemeny habba verunk 2 tojasfeherjet 1 bogre cukorral es ezt a habot rakanalazzuk a lekvaros tesztalapra. Vegul pedig a habra reszeljuk a fagyasztobol kivett tesztat. Es mar mehet is az elomelegitett sutobe. 30-40 perc alatt szep piros szint kap.
Egyszeru sos ropogos
Itt is dupla adag keszult, de meg ez a mennyiseg is kevesnek bizonyult. Kicsit valtoztattam a recepten, ugyanis tettem bele kb.15dkg lereszelt Telemea turot is.

50dkg lisztet osszegyurunk 15 dkg zsirral; 2dkg elesztot keves tejben felfuttatunk, ( en az 1kg liszthez tettem 2,5 evokanal szaritott elesztot). Ezt hozzaadjuk a liszthez, aztan jon a turo, so es tejfol. Jol osszeallitjuk es legalabb 1 orat pihentetjuk. Aztan kinyujtjuk, derelyemetszovel csikokra vagjuk, megkenjuk tojassal es megszorjuk kulonfele magokkal. Jelen esetben szezammagot es komenymagot hasznaltam. Elomelegitett sutoben kb 10 percig sutjuk.
 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design