Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

2010. január 24., vasárnap

Táska-kérdés



Ottis megkért, irjam le, hogy mi van a táskámban.
Akkor lássuk:
a pénztárcám, benne mindenféle irat
határidőnapló
kulcsok
golyóstollak és ceruzák
papir zsebkendők és nedves zsebkendők
szemüvegtok és törlő
kis füzet
mobiltelefonok és egy db.telefontartó
kesztyű
neszesszer

Most ezek a dolgok tartózkodnak a táskámban. Nyáron több táskát hordok, mint télen ezért nyáron több dolog szokott benne lenni.
Szép napot mindenkinek!
2010. január 22., péntek

FEHÉR CSŐRÖGE




NAGYMAMÁS ÉTELEK DESSZERTJE
Hozzávalók: ahány tojás, annyiszor 10 dkg liszt. Jelen esetben 10 tojást es 1 kg lisztet használtam. A tojások fehérjéit csipetnyi sóval kemény habbá vertem, hozzájuk adtam a sárgákat és óvatosan összekevertem a liszttel, majd tésztát (mint a házi levestésztát) gyúrtam. Pihentetés után gépi nyújtóval nagyon vékonyra nyújtottam és derelyevágóval tetszés szerinti alakokra vágtam. Lett klasszikus csőröge forma és virág csokor is. Az ötlet egy 2002-es "Prima Konyhá"-ból származik.
Formázás után bő, forró olajban sütöttem meg a csőrögéket. Vigyázni kell, mert hirtelen megsülnek!

SÜLT HÚS ÉS PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTA BURGONYAPŰRÉVEL



Nem kimondottan fogyókúrás étel :)
Az előbbi leves után, második fogásnak készült.
Nyers és füstölt oldalast többszöri kevés viz hozzáadásával puhára pároltam, majd kolbászt adtam hozzájuk és szép pirosra sütöttem őket.
Ugyanigy kevés vizet aláöntve pároltam puhára savanyú káposztát, majd amikor megpuhúlt, a finom husik zsirjával meglocsoltam.
A burgonyapűrét a szokásos módon készitettem, vajjal és tejjel habositva. Ezt is meglocsoltam husizsirral, majd a káposztával és a sült húsokkal tálaltam.
Ez is nagymamás étel.

"TORTA LEVES" AVAGY SZILÁGYSÁGI TOJÁSLEVES



Nagymamás ételeket főztem a hétvégére. Megbizatásból és kedvtelésből.
A családnak nagyon izlik...:)))
És mivel a számitógépem oda teszi a képeket ahova ő akarja, most inkább nem jövök fázisfotókkal. Nem nagy ördöngősség, bárki el tudja késziteni.
Itt most 6 tojásból készitettem a levest: a tojás fehérjéket kemény habbá verjük csipetnyi sóval, hozzáadjuk a tojások sárgáit, 6 ek lisztet és óvatosan, mint a piskótát, elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és olajozott palacsinta sütőben, mindkét oldalán megsütjük. Ezután cikkekre vágjuk és fővő, sós, 1-2 ek ecettel izesitett vizbe tesszük, hagyjuk főni és ezalatt hagymás pirospaprikás rántást készitünk, amit tejjel elhabarunk és ugy tesszük a levesbe. Végül tejföllel izesitjük.
2010. január 18., hétfő

BÁCSKAI HÚSGOMBÓC



Magyarországi nagynénimtől karácsonyra kaptam két darab kiskönyvet:
Pelle Józsefné: Egytálételek
Pelle Józsefné: Csirkehúsos finomságok
Azonnal átböngésztem, megnéztem mi az, ami inyemre való és többek között ezen a recin akadt meg a szemem:
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 1 zsemle, 1 tojás, kevés tej, 2 vöröshagyma, olaj, pirospaprika, só, bors, egy kiskanál gulyáskrém ( én tettem hozzá ugyanennyi Piros Aranyat is), 15 dkg rizs.
A darált húst összegyúrjuk a tejben áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, egy kevés reszelt hagymával, sóval és borssal. Az olajban megfonnyasztunk 1 reszelt hagymát, meghintjük pirospaprikával, feleresztjük kevés vizzel és a gulyáskrémmel izesitjük. Jól felforraljuk. A húsmasszából kisebb tojás nagyságú gombócokat formázunk és a pörköltlébe tesszük. Pár perc múlva a gombócokat megforgatjuk, nehogy lesüljenek a lábos aljára, majd annyi vizet öntünk alá, hogy félig legyenek a pörköltlében. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a több vizben átmosott és lecsurgatott rizst, megsózzuk, és ha kell, kevés vizet öntünk még hozzá. Fedő alatt, gyenge tüzön addig pároljuk, mig a rizs a pörköltlét felszivja. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Rebeka! Ezúton még egyszer HÁLÁS KÖSZÖNET EZEKÉRT A SZÉP AJÁNDÉKOKÉRT!!!

MEGGYES-KRÉMES SZELET




A félresikeredett kekszek mellett vágytam valami másra is, ezért kerestem egy egyszerűbb receptet, amihez minden volt itthon. Ezt találtam:

4,5 dl befőttlé és viz keverékével felforralunk 30 dkg meggybefőttet. 1 dl hideg vizben elkeverünk 2 csomag vaniliás pudingport, kevés fahéjat adva hozzá. Mikor a meggy felfőtt, hozzáöntjük a pudingporos keveréket, egyet forralunk rajta és ráöntjük egy félbe vágott kakaós piskóta alsó lapjára. Rátesszük a második lapot, majd kihűtjük.

Ebben az esetben a kakaós piskóta, a jól bevált vizes piskótám:

6 tojásfehérjét 10 ek vizzel kemény habbá verünk, adunk hozzá 30 dkg cukrot, a 6 tojás sárgáját, végül 1 sütőporral elkevert 30 dkg lisztet. Itt elvettem a lisztből másfél evőkanálnyit és kakaóval helyettesitettem.

Az "illetékesek" szerint fincsi lett:)))
2010. január 17., vasárnap

VILMOS KEKSZ


Igencsak " teltidomú és dúskeblű" kis példányok ugrottak ki tegnap a tepsimből. Keksz- sütésre vetemedtem, ami nálam premier! Hölgyeményeim egész héten kérték a sütit, de sehogysem sikerült szombatnál hamarabb összehozni. Kinéztem már a hét elején a recit, meg is beszéltem az illetékesekkel, hogy bejön-e nekik és tegnap nagy lelkesedéssel nekifogtam. Hanem aztán, hogy ez a tészta mit gondolt vagy mit nem gondolt azt nem tudom. Annyit viszont tudok, hogy sehogysem engedte magát kinyújtani! Pedig puha volt! De a végeredmény egy kivül ropogós, belül puhácskás valami lett, ami különösen jóizű, finom citromos teába mártogatva. Jóizű magában is, és legközelebb majd diszitve teszem közzé...


Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 dl tej, 3 tojás, 1 cs sütőpor, 1 cs vanilincukor.

A sütőporral elkevert lisztet jól összegyúrjuk a vajjal, tojással, vaniliával és 2-3 dl tejjel. A tésztát vékonyra nyújtjuk, gyengén lisztezzük, s hajtogatjuk. Ezt legalább ötször ismételjük, végül kekszvágóval kiszúrjuk, s meleg sütőbe téve megsütjük.

Az "illetékesek" közül a kissebbik, társam volt a szenvedésben, de aztán a kreálásban is.

A recept egy régi "100 Legjobb sütemény" kisfüzetből van.



2010. január 9., szombat

Dijat kaptam!


Dijat kaptam Aliztól és Sedittől!Köszönöm szépen! :)
Ennek a dijnak szabályai is vannak:
1. Meg kell köszönnöm a dijat annak, akitől kaptam.
2. A logót ki kell tennem a blogban.
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.
4. Irnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam.
5. Tovább kell adnom 7 " blogbarátnak".
6. Be kell linkelnem őket.
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a dijazásról.

Az első pontnak- tudtommal- eleget tettem.
De - jobb többször, mint egyszer sem- alapon mégegyszer NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!
4. 7 érdekes dolog magamról:
- nagyon hálás vagyok férjemért, gyermekeinkért, szüleimért és testvéreimért!
- szeretek együtt tapétázni férjemmel :)
- szeretek olvasni, sétálni, énekelni, zenét hallgatni, kötni.
- kevés barátnőm van, de ők IGAZI BARÁTOK!!!
- kicsi korom óta "elájulok" egy gyönyörű menyasszonyi ruha láttán :))
- a blogozás elején vagyok még, de ettől függetlenül nagyon szeretek főzni és
sütni.
- 8 évig tanultam német nyelvet a suliban és fele annyit nem tudok belőle, mint
angolt, amit "hivatalosan" nem is tanultam :)

5. Nem sok ideje blogozok, de régóta olvasom a gasztroblogokat. Legelső személy,
akinek rátaláltam a blogjára: Ottis. Aztán a hugom, a két Druszám: Sedith és Edó, Kiskukta, Aliz és Kiskanál( neki is régi hűséges olvasója vagyok és nagyon tetszik, hogy annyira ügyes).
2010. január 5., kedd

GRIZ FELFÚJT




15dkg cukrot megkaramellizálunk, felöntjük 1l tejjel, felforraljuk, belecsorgatunk 12dkg búzadarát és az előre felvert 3tojásfehérjéből 5dkg cukorral felvert kemény habot.
Vizezett formába tesszük.
Sodót is készitünk hozzá:
3tojássárgáját elkeverünk 1 csapott kávéskanál liszttel, 2ek cukorral, 1dl főzött fekete kávéval, fél liter tejjel. Ezt gőz fölött csak felforrósitjuk, majd lehűtve ráöntjük a felfújtra. Igy tálaljuk.




GYÜMÖLCSKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL


















Ezt a sütit Ottis blogján találtam és többször megsütöttem már. NAGYON FINOM!!!
A harmadik képen levő "újjlenyomat" bizonyitja, hogy a glazúr is megfelelő:)))
Dúrvára vágott diót, meggyet, citrom és narancshéjat rejtettem el benne...

" KOLOZSVÁRI" SÜTI



















Ezelőtt 5 évvel voltunk Kolozsváron és abban a kedves családban -ahol hugim volt elszállásolva- evett akkor ilyen süteményt. El is kérte a receptet, én pedig azóta sokszor megsütöttem már ezt a sütit.


A piskóta a jól bevált vizes-piskóta receptem:

6 tojásfehérjét 10 ek vizzel kemény habbá verünk, hozzáadunk 30dkg cukrot, a tojássárgákat és 1 sütőporral elkevert 30dkg lisztet. Most a lisztből kivettem másfél evőkanálnyit és kakaót tettem helyette. Igy sütöttem meg a piskótát, amit kihűlés után két lapra vágtam.

A krém hozzávalói:

20dkg cukrot, 4ek lisztet elkeverünk 2dl tejjel, 2narancs levével és 1 narancs héjával. Kicsi lángon besűritjük, kihűlés után pedig habosra keverjük 1 Rama margarinnal.
Szirup: 2ek cukrot megpiritunk, felöntjük kevés vizzel és rumesenccel izesitve felforraljuk.
Ezzel a sziruppal öntözzük meg a kihűlt piskótalapokat, majd közzéjük tesszük a krém 3/4-ét, a megmaradt krémmel megkenjük a felső lapot, erre pedig 2dl felvert tejszinhab jön, amit csokireszelékkel szórunk meg.


SÜLT CSIRKE


















Még egy újdonság!( mármint az én konyhámban)
Tudni kell, hogy amikor valami újat készitek, akkor sok bátoritás szükségeltetik házunk táján.
Alaptermészetem az "ezt nem tudom megcsinálni". Vajon kire hasonlit Tamara leányom?
DE!!!! Ez a csirke sokszor fog még szerepelni minálunk:)))


Az ugy történt, hogy a csirkét bedörzsöltem a sütőzacskó társaságában levő fűszerek felével, a hasüregébe pedig beletettem egy kis majoránnát. Szépen elhelyeztem a sütőzacskóban, ezt pár helyen megszúrkáltam és tepsibe téve a meleg sütőben megsütöttem.
Fenséges illat és izvilág fogadott másfél óra múlva, amikor a sütő ajtaját kinyitottam:))))


HÚSGOMBÓC LEVES
















Nem túl sikeres a kép, de az ize fantasztikus ennek a levesnek.
Anyukám nagyon sokszor készitette és még késziti is, ezért én is és hugom is megtanúltuk az elkészitését. Épp ezért az érdekelteknek a recept a Jade- konyhájánál található.
Érdemes kipróbálni...

HALLEVES




ÉLETEM ELSŐ HALLEVESE!!!
Szilveszter előtt ugyanis megbeszéltük a családban, hogy jó lenne enni egy kis halat.
Miután közvélemény kutatást végeztem kis családom tagjai között, Kedvesemmel elmentünk a boltba és vettünk egy 4kg-os szépséget. Onnan irány Anyukámékhoz, ugyebár nem akárki való az ilyen munkához és miután "elrendeztük", hátra-arc és végeztem tovább e becses munkát, de már otthon.
Szépen megpucoltam a leveshez való zöldségeket( répa, petrezselyem - gyökér, krumpli), apróra vágtam egy hagymát, majd odatettem a hal fejével és a csontokkal együtt főni és szép lassan (mint a húslevest szokták) hagytam, hogy megpuhúljon minden benne. Közben tettem még bele fagyasztott paradicsomot és paprikát, paradicsomlevet, sót, és pirospaprikát ( és egy iciri-piciri csipős-paprikát).
Az igazság az, hogy sok szakácskönyvben utána néztem a halleves recijének, mivel már irtam, hogy ez az első!!!
Apukám és szeretteim szerint szuper lett!
Szerintem is:)))