2011. január 31., hétfő

VEGYES SALÁTA


Hozzávalók:15-15 dkg fekete retek és sütőtök, 1 kisebb zeller, 2 alma, 2 szál póréhagyma, 2 ek fölaprított petrezselyemzöld, 1 ek szezámmag, 1 bögre kefir.

A sütőtököt, zellert, retket és almát nyersen lereszeljük, hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, a petrezselyemzöldet, szezámmagot és a kefirrel jól összekeverve és jól lehűtve tálaljuk.


2011. január 29., szombat

SPENÓTOS LEPÉNY ÉS EGY DIJ


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, fél dl tejföl, 1 kk só, 1 csapott ek száritott élesztő.
Összedolgozzuk ( puha tésztát kapunk) és 30 perc
et kelni hagyjuk, majd 2 lapot nyújtunk belőle.

Töltelék: 2 kötet zöldhagyma, 1 kötet zöld fokhagyma, 1 csokor zöld kapor, 50 dkg leforrázott spenót. Mindez apróra vágva. A zöldeket összepároljuk 3-4 ek olajon, levesszük a tűzről és amikor langyossá hűltek, hozzáadunk 15-15 dkg reszelt sós- és tehéntúrót.

Sütőpapirral ellátott tepsibe tesszük az egyik lapot, rá kanalazzuk a tölteléket, erre helyezzük a második lapot, ezt villával megszúrkáljuk és előmelegitett sütőbe téve kb. 30-35 percig sütjük.



Tegnap Zita, később pedig Anita lepett meg egy dijjal. Nagyon köszönöm és -szokásomhoz hiven- mindenkinek ajándékozom, akinek blogját olvasom és aki olvassa blogomat.

2011. január 27., csütörtök

BRASSÓI APRÓPECSENYE ÉS EGY DIJ


Az Erdélyi Konyha naptárába készült ez a finom étel.

Hozzávalók: 0,5 kg sertéshús ( comb vagy lapocka), 5-6 dkg bacon szalonna, só, őrölt bors, Vegeta, majoránna, csombor, fél fej fokhagyma, 1,5 kg burgonya, olaj.
Az apró kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a minden kövér résztől vagy esetleges inaktól megtisztított, kockákra vágott húst és fehéredésig sütjük, aztán izesitjük a fűszerekkel és kevés víz többszöri hozzáadásával puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben adjuk hozzá a pépesített fokhagyma gerezdeket. Végül zsírjára sütjük a húst és a meghámozott, kockákra vágott és olajban megsütött burgonyával tálaljuk.



Cakeni és PiciJuci leptek meg ezzel a díjjal. Megtiszteltetés! Köszönöm szépen!
De mivel néhány hónapja ezt a díjat már megkaptam és akkor is minden kedves blogger társamnak ajándékoztam, szeretném ezt a szokásomat megtartani. Így ezen alkalommal is sok szeretettel ajándékozom ezt a díjat MINDENKINEK -a 150 kedves olvasómnak :)- aki blogomat olvassa és akinek blogját olvasom.




2011. január 20., csütörtök

Sajtos fánk sajtmártással- VKF 40.


Nem szokásom naponta posztolni recepteket, de ez most így alakult... Most voltak meg a hozzávalók, most készítettem el.
Annyira ízlett a családnak, hogy alig sikerült valamennyit megmenteni, hogy lefotózzam.

A sajtmártás receptje Gergely Éva: "Erdélyi ízek" című szakácskönyvéből származik.



Hozzávalók: a fánkokhoz: 1 dl tej, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 tojás, 4 ek reszelt sajt, só, bors.
a sajtmártáshoz: 5 dkg vaj, 1 dl liszt, 4 dl tej, 2 tojássárgája, 10 dkg sajt, só, bors.



A fánkokhoz a tejet a vajjal felmelegítjük és amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a lisztet. Folytonosan kavargatva addig főzzük, míg a massza összeáll. Kicsit hűlni hagyjuk, aztán hozzáadjuk a felvert tojásokat, a reszelt sajtot és ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A tésztából kiskanállal gombócokat formázunk vagy csillagcsőrös habzsákba töltjük és spirálokat alakítunk ki, amiket sütőpapirral ellátott tepsiben, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütünk.
Ezidő alatt elkészítjük a sajtmártást: a vajat felforrósítjuk, hozzáöntjük a lisztet, de nem engedjük megpirulni, hanem amint felhabzott, azonnal felöntjük a tejjel vagyis besamelt készítünk. Langyosra hűtve belekeverjük a tojássárgákat és sóval, borssal fűszerezzük. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a reszelt sajtot.





2011. január 19., szerda

NARANCS SZÓSZOS FÁNK- VKF40.




Amikor TücsökBogár kihirdette a VKF40.-ik fordulóját, kicsit elgondolkoztam, hogy vajon be fogok-e nevezni... Ugyanis nem túl sűrűn sütök fánkot és még ilyenkor is eléggé félve fogok neki, mert: nehogy ne találjam el a tésztáját, vagy ne szívjon be sok olajat, vagy hogy is legyen szalagos? Szóval ezek a kérdések sokat foglalkoztattak "fánk-témában". Aztán megkérdeztem számomra fontos embereket, hogy mi is a finom, szalagos fánk titka? Aradon élő Adina nagynénim aztán adott néhány jótanácsot és egy -szerinte- nagyon jól bevált receptet. Azt mondtam neki: hogyha nekem is "bejön" akkor ezentúl e recept szerint fogom a fánkot sütni. És bejött!!! Ha jól számoltam, ez életem harmadik fánkja, de őszintén mondom: nem emlékszem, mikor ettem utoljára ilyen finom fánkot... :) És nagyon boldog vagyok, hogy "tökéletes" fánkot sikerült sütnöm!! ( ez volt mindenki véleménye !! :)))


Íme a recept: 6 dl tej, 6 dkg élesztő ( ebben az esetben én 2,5 ek szárított élesztőt használtam), 3 ek cukor, 10 dkg olaj, 3 tojás, csipetnyi só, 1 kg liszt.

A liszthez keverjük az élesztőt, sót, cukrot és a tojásokat, a langyos tejet, végül pedig az olajat. Jól kidolgozzuk és hagyjuk duplájára kelni. Aztán lisztezett deszkára borítjuk, vékonyra kinyújtjuk, fánk-szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk és újból hagyjuk kelni. A leesett darabokból -miután kissé összegyúrtuk és kinyújtottuk vékony rudakat sodrunk és összecsavarjuk. Ezeket is hagyjuk kelni. Ezután bő, forró olajban kisütjük. Gazdagon meghintjük porcukorral és a narancs szósszal leöntve tálaljuk.
A narancs-szósz hozzávalói: fél bögre cukor, 1 ek kukorica keményítő, 1 tk reszelt narancshéj, fél bögre forró víz, fél narancs leve. Összekeverjük a cukrot, keményítőt és a narancshéjat. A forró vízhez öntjük ezt a keveréket és folytonosan kavargatva sziruppá főzzük, majd amikor ez a szirup teljesen kihűlt, hozzáöntjük a narancslevet.




2011. január 15., szombat

Virslis fonat és vaniliás kifli gyors vajastésztából



Ezt a nagyon finom süteményt itt találtam.

Már többször elkészítettem és bátran állíthatom, hogy kezdők -mint én is, ebben a témában- nyugodtan nekifoghatnak, mert olyan nincs, hogy ne sikerüljön.
Időigényes, de a siker garantált!!
És akkor kezdjük az elején:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl kézmeleg víz, 0,4 dl olaj, 1 kiskanál só, 1 ek cukor, 1 csapott ek por élesztő, tojássárga a kenéshez, virsli.

Továbbá szükségünk van még 12,5 dkg margarinra és 7 dkg lisztre.

A vanilikrémhez: 1 tojás, 3 ek cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 2 ek liszt, 2 dl tej.

Először elkészitjük a krémet: a tojást elkavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a vaniliát is, majd a lisztet és hozzáöntve a tejet, kis lángon, folytonosan kevergetve jól besűritjük. Jól kihűtjük.

A tészta elkészitéséhez a liszthez keverjük a sót, cukrot, élesztőt, hozzáöntjük a vizet, olajat és jól megdagasztjuk a tésztát. Rugalmas tésztát fogunk kapni, amit meleg helyen hagyunk duplájára kelni.



Közben összegyúrjuk a12,5 dkg margarint a 7 dkg liszttel.





Miután a tészta duplájára kelt, jól megolajozott felületen kerek lappá
nyújtjuk, kb.8 mm vastagságúvá, és egyenletesen elosztogatjuk rajta a margarin-liszt keveréket.




Ezután a tésztát képzeletben 8( vagy több) részre osztjuk és a szélétől kezdve bevágásokat ejtünk, de nem megyünk el a kör közepéig. Az igy kapott, egymással szemben levő „szeleteket” egymásra hajtogatjuk, mig egy nagyobb gombócot kapunk.




Ezután a tésztát ujból kinyújtjuk, bevagdossuk, hajtogatjuk.




A második hajtogatás után hagyjuk pihenni néhány percet, aztán 5 mm vastagságúra nyújtjuk.
Most kerül sor a tészta formázására. Téglalapokat nyújtunk, ráfekt
etünk egy virslit, és a tésztát mindkét oldalán bevágjuk. A sávokkal „betakarjuk” a virslit.






A virsli mennyiségtől függően készitjük a fonottasokat, a megmaradt tésztából készitjük a kihűlt vaniliakrémes kifliket.





És itt vannak munkánk eredményei:











2011. január 13., csütörtök

MANDARINOS KOCKÁK


Hozzávalók: 12,5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 20 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál kakaó, 50 dkg mandarin, 3 ek narancslé, 6 dl natúr joghurt, 10 gr zselatin, 4 dl tejszín.

A vajat/margarint habosra keverjük 10 dkg cukorral, ezután egyenként hozzákeverjük a tojásokat és az előzőleg sütőporral, kakaóval átszitált lisztet. Ezt a tésztát sütőpapirral ellátott tepsiben, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük, aztán hagyjuk teljesen kihűlni.
Időközben elkészítjük a krémet: a joghurtot összekeverjük a maradék cukorral és a narancslével. Ezután hozzáadjuk az előzőleg beáztatott és felolvasztott zselatint, a felvert 2 dl tejszinhabot, végül pedig a megtisztított és kisebb kockákra vágott mandarin mennyiségének a kétharmadát. Ezt a krémet a kihűlt kakaós lapra kenjük és hűtőszekrénybe tesszük 4-5 órára. Miután a krém teljesen megszilárdult, a süteményt 24 kockára vágjuk, mindegyik kockát a maradék felvert tejszinhab rózsákkal és mandarin szeletekkel diszitjük.


2011. január 6., csütörtök

Vigyázz! Kész! Főzz! 39.Forduló- Édes és sós kocsonyák + Stafétaátadás

Szép és jó napot mindenkinek!

Ígéretemhez híven, következnek a kocsonyák!
Ugyanúgy, mint előző bejegyzésemben: blogcímek szerinti ABC sorrendben.


Először lássuk a zselés édességeket:


Okostojás, a "A főzés tudománya" blog írója pillecukorral töltött kakaós kekszet hozott. Finom, omlós keksz, kókuszreszelékkel és pillecukorral gazdagítva...nagyon finom lehet!!



Rita, a "Bio-Ritmus" blog írója joghurtos gyümölcszselét készített kisleányai segítségével. Naná, hogy ízlett mindenkinek!!


Viki, a "Mit főzzek holnap?" című blog háziasszonya piros, bogyós gyümölcsökből készített gyümölcszselét. Biztosan állíthatom, hogy nem fogom megvárni a friss gyümölcsök megjelenését ahhoz, hogy ezt a finomságot elkészítsem!!! :)

Erinacea, a "Praliné Paradicsom" című blog szerzője egy nagyon finom édességet, Málnazselés-étcsokis bonbont készített. Érdemes hozzá benézni! Meglátjátok milyen ötletesen díszítette ezeket a kis bonbonokat!!!

Bea, a "süt, főz, Piszke" blog szerzője egy csodás desszertet hozott: mandarinos panna cottát pezsgőzselével. Mandarin, tejszín, pezsgő...ez csakis finom lehet!!


Következnek a sós kocsonyák:



Kern Ági, -az "Ági, aki főz" című blog írója - "szép, remegős dolgot sikerült összehozzon a megboldogult állat fejének feléből" :)


Az "Anya, ez isteni" című blog szerzője, Gabojsza egyszemélyes adagokat készítve, sárga és narancssárga színű sárgarépával dekorálta a nagyon gusztusos kocsonyákat.


A "Diával főzni jó" című blog háziasszonya, Dia csípős paprikával és főtt tojással gazdagítja az általa főzött kocsonyát.


Az "Egy csipet" című blog szerzője, Csipet füstölt húst is tesz a kocsonyahús mellé és így készíti a kocsonyát. Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lehet!!


Az "Erdélyi Konyha" főszerkesztője és a "Fakanálforgató tollforgató" című blog háziasszonya, Jánossy Alíz pulyka- és csirkehúsból készített gyönyörű, "rezgőssé kötött" aszpikot.



A "Gluténmentesen" című blog szerzője, Andi először készített kocsonyát. Nagy örömére mindet eltüntethette, ugyanis a család többi része nem igazán szereti. Andi, legközelebb jöhetek én is ? :)




Kávé és csokoládé háziasszonya a tavalyi pisztrángkocsonya után igazi különlegességgel lepett meg minket: Lazackocsonya garnélával

Megtiszteltetés volt nekem, hogy ennek a fordulónak a háziasszonya lehettem és hogy velem tartottatok!!

Köszönöm Nektek!


Át is adom a stafétát Anitának, aki a "TücsökBogár konyhája" című blog szerzője.
Jó kedvet a munkához és ötletes, izgalmas fordulót kívánok Neki!
Nektek pedig jó főzőcskézést!
 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design