2011. szeptember 30., péntek

Csokis krémsajtos torta


Még egy szülinapi torta.
Jelen esetben az unokaöcsémnek.
És megint innen :) (lehet unjátok már, de ennek is előzménye van: lecsepegtettem 2 kg tejfölt, így lett majdnem 1 kg krémsajtom és 2 nagyon-nagyon finom tortát akartam készíteni. Tudtam, hogy hol keresgélhetek :) Szóval hamarosan jövök  még  egy tortával ugyancsak innen, mert az öcsémnek is készítek "lepetésbe" egyet).
De térjünk vissza a tortához!


Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 4 evőkanál liszt.
A krémhez: 1 kávéskanál zselatin, 3 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál tej, 10 dkg fehér csokoládé, 25 dkg krémsajt, 2,5 dl tejszín.
A sziruphoz 2 dl főzött, erős fekete kávé.
A glazúrhoz: 15 dkg csokoládé, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín.
A szóráshoz kakaópor.
Elkészítése: a piskótához kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral, hozzáadjuk az olajjal elkevert tojássárgákat, végül pedig óvatosan a kakaós-sütőporos lisztet. Sütőpapirral ellátott tortaformában 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Még melegen kiborítjuk a formából és miután teljesen kihűlt, visszatesszük a fóliával kibélelt formába és  meglocsoljuk a leszűrt feketekávéval. Időközben elkészítjük a krémet is: a zselatint 2 evőkanál vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, ezután hozzáadjuk a tejet és gőz fölött besűrítjük, majd az apróra vágott csokoládéval simára kavarjuk és levesszük a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, ekkor tesszük bele a felolvasztott zselatint és amikor a krém teljesen kihűlt, hozzáadjuk a krémsajtot és a tejszinhabot. Ezt a krémet tesszük a kávéval megszirupozott piskótára majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap elkészítjük a glazúrt: a csokit a vajjal és a tejszínnel felolvasztjuk, forráspontig hevítjük, ekkor azonnal levesszük a tűzről és néha meg-meg kavargatva kihűtjük. Közben sűrűsödni fog! A glazúrral leöntjük a formából kiborított tortát, újból betesszük a hűtőbe és tálalás előtt megszórjuk kakaóval.
FANTASZTIKUS!!!


2011. szeptember 28., szerda

Darafelfújt gyümölcsöntettel


Egy 1999-es kiadású "Hagyományos és mai Magyar Konyha" magazinban találtam erre a nagyon egyszerű, finom és laktatós édességre. Azonnal ki is próbáltam. Mindenkinek ízlett. Nagyon!!

Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg kukoricadara, 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, csipetnyi só.
Az öntethez: 40 dkg málna, 4 evőkanál cukor

A tejet felforraljuk, a darát beleszórjuk és kevergetve 3-4 percig főzzük, majd a tűzről levesszük és  lefedve 15 percig hagyjuk duzzadni. A vajjal 4 egyszemélyes vagy egy nagyobb pudingformát kikenünk, a többi vajat a kukoricadarához adjuk, ugyanúgy mint a csipetnyi sót és a mézet. A darát a formákba töltjük és forró sütőbe tesszük, de csak addig míg elkészül a gyümölcsöntet. Ehhez a megmosott málna felét turmixoljuk és áttörjük (ezt én most kihagytam), majd 1 dl vízzel és a cukorral 2-3 percig forraljuk, majd a másik felét egészben hagyva hozzáadjuk. A felfújtakat tányérra borítjuk és a gyümölcsös öntettel meglocsoljuk.



2011. szeptember 22., csütörtök

Túrós csusza


Egyszerű, de nagyszerű!
Hozzávalók: 40 dkg házi széles metélt, 25-30 dkg tehéntúró, 3 ek tejföl, só, 5-10 dkg húsos szalonna.
A metéltet pár csepp olajjal és sóval izesitett vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük és olajjal elkeverjük. Rámorzsoljuk a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, összekeverjük, és a kiolvasztott szalonnakockákkal megszórva tálaljuk.



2011. szeptember 21., szerda

Sajtos puffancs

Ez a recept is Tőle van :) (akkor készitettem el, amikor nemrég egyedül voltam itthon néhány napig, egyébként nem is lett volna lehetőségem megkóstolni, annyira finom!!:)
Gyors és könnyű!


Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 5 dkg vaj, 10 dkg sajt, 1 tojás, 2-3 ek liszt, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa és olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután megpucoljuk, majd jól összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lereszelt sajtot, sót, borsot, szerecsendiót és annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjunk. Nedves kézzel golyókat formázunk, amiket bő, forró olajban kisütünk és konyhai papirtörlőre teszünk, hogy a fölösleges olajat felitassuk róla. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom!



2011. szeptember 19., hétfő

Szülinapi torták




 Drágám szülinapjára készültek ezek a torták. Kerek évszámot ünnepeltünk (mindketten) és közben még az is eszembe jutott, hogy igazából nem is tartottuk meg idén egyikünk szülinapját sem -sem a miénket, sem a lányokét- ezért egyszerre kettő tortát készítettem. Úgy gondoltam, legyen egy gyümölcsös-krémsajtos és egy csokis. Nagyon megtetszett Moha krémsajtos tortája, ezért egyik ilyen lett, de én a barackot naranccsal helyettesítettem és nem babapiskóta lett az alap, hanem egy nagyon finom püspökkenyér. A csokist pedig Miha-tól mintáztam, ugyanis fantasztikusan ügyes és nagyon tetszik mindegyik sütije, tortája.


A narancsos tortánál a krém az eredeti recept szerint van, ezért nem írom azt is le.

Tejporos püspökkenyér:
Hozzávalók: 30 dkg tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 10 dkg tejpor, 1 csomag sütőpor, 1 üveg rumaroma.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a rumaromával, hozzáadjuk a liszt-tejpor-sütőpor keveréket, ezután pedig óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapirral ellátott tepsiben megsütjük kb. 25-30 perc alatt (tűpróba).
Miután kihűlt, két lapba vágtam, megtöltöttem a krémmel (amihez másfél narancsot vágtam fel kisebb kockákra) és a hűtőbe tettem egy éjszakára. Másnap még felvertem 2 dl tejszínt 1 csomag habfixálóval, azzal bevontam és kidiszitettem a tortát és narancsszeleteket is tettem a tetejére, amiket átlátszó zselével vontam be. Ennyi:)



Karamellkrémes csokitorta
Hozzávalók: a piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál olaj, 1 csomag sütőpor, vanilia aroma.
A csokikrémhez: 10 dkg étcsokoládé és 1,5 dl tejszín.
A karamellkrémhez: 20 dkg cukor, 8 dkg vaj, 1,3 dl tejszín.
A csokiglazúrhoz: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 0,5 dl tejszín.
A sziruphoz: 0,5 dl víz, 5 dkg cukot, rumaroma.
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajjal elkevert tojássárgákat, ezután pedig a sütőporos lisztet keverjük a tésztához. 3 részletben sütjük meg a piskótát, mindegyik lap kb. 15 percig sül.
A csokikrémhez a tejszínben felolvasztjuk a darabokra tört csokit, épp csak felforraljuk, aztán lehűtjük, majd habosra keverjük.
A karamellkrémhez a cukrot megpirítjuk, levéve a tűzről hozzáöntjük a tejszínt, ekkor visszatesszük a tűzhelyre és kavargatva felolvasztjuk a karamellt és csak ezután adjuk hozzá a vajat. Folytonosan kevergetve felforraljuk és addig főzzük míg kicsit sűrűsödik. Ezután lehűtjük.
A sütőformát kibéleljük folpackkal, beletesszük az első lapot, (amit meglocsoltunk kevés elkészített sziruppal), ezt megkenjük a csokikrémmel, rátesszük a második szirupozott piskótát, amit megkenünk a karamellkrémmel, erre pedig jön a harmadik szirupozott piskótalap. Lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap kiborítjuk a formából, ráöntjük a glazúrt (együtt felolvasztjuk a csokit, vajat, tejszínt és hagyjuk kihűlni) és készen is van.

Mindegyik torta annyira, de annyira finom lett!!

U.i. Ja, és gondolom látszik, hogy nem vagyok profi tortadiszitő, azonban a torták finomságán ez semmit sem változtat...:)


2011. szeptember 15., csütörtök

Kakaós-ananászos sütemény



Hozzávalók: a lapokhoz: 2 egész tojás, 4 ek  cukor, fél dl olaj, 1 dl tej, 1 citrom héja, 1 kiskanál szalalkáli, 1 kiskanál citromlé, 50 dkg liszt. A krémhez: 6 dl tej, 25 dkg cukor, 4 ek liszt, 2 tojás, 20 dkg vaj, fél citrom leve, 10 dkg durvára vágott dióbél, 1 ananászkompót, 3 ek kakaó,  színes cukorkák a diszitéshez.
Elkészítjük a  lapokat: a tojásokat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk apránként az olajat és a tejet, amivel elkeverjük, aztán a citrom héját, a citromlével oltott szalalkálit, végül pedig a lisztet, amivel közepesen kemény tésztát gyúrunk. Jól összeállítjuk a tésztát, majd elosszuk 5 egyenlő részre és mindegyik részből, lisztezett deszkán vékony lapot nyújtunk. A lapokat tepsi hátán, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. 
Krém: A tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a langyosra hűlt krémet és a citromlevet. A krémből félreteszünk 3 ek-nyit, a többit kettőbe osztjuk: egyik felébe belekeverjük a kakaót és a diót, a másik felébe a levétől lecsurgatott és apró darabokra vágott ananászkompótot. Miután a lapok kihűltek, megtöltjük őket a két féle krémmel: a legalsó lapra kenjük az ananászos krémet, erre jön a második lap, ezt megkenjük a kakaós-diós krémmel, a harmadik lapot újból az ananászos krémmel, a negyediket a kakaóssal, végül pedig az ötödik lapra tesszük a megmaradt 3 ek krémet és meghintjük a színes cukorkákkal. A süteményt másnapig hideg helyen tartjuk, addig a lapok szépen megpuhulnak és szépen szeletelhetőek.

2011. szeptember 12., hétfő

Gyors sós sütemény


Hozzávalók: egy csomag fagyasztott levelestészta, 1 tojás, só, szezámmag és zsemlemorzsa a szóráshoz.
Elkészítése:
A levelestésztát hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, majd derelyemetszővel 1-2 cm széles és 7-8 cm hosszú csíkokat vágunk ki, amiket csipetnyi sóval felvert tojással kenünk meg, majd megszórjuk zsemlemorzsa és szezámmag keverékével. A tésztacsikokat sütőpapirral ellátott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük.





 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design