Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

2012. december 3., hétfő

Almás mazsolás csavar


Ezt a finomságot itt találtam. Nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem, hogy ezt  feltétlenül el kell készíteni!! Kicsit módosítottam a recepten... Ettől függetlenül annyira, de annyira finom lett, hogy hamarosan jön a következő adag.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 15 dkg cukor, kb. 4 dl tej-tejföl keverék, 2 csapott evőkanál porélesztő, 1 dl olaj, csipetnyi só. A töltelékhez: 4 megtisztított, kockákra vágott alma, 2 evőkanál mazsola, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál keményítő, kevés őrölt fahéj. A kenéshez olaj és 1 tojás. A mázhoz: 20 dkg porcukor, citromlé, fél kávéskanálnyi darált mák.


Elkészítése: A liszthez adjuk az élesztőt, a cukrot, a tojásokat, majd a langyosra melegített tejes keveréket. Jól kidolgozzuk, közben adjuk hozzá a sót is, végül pedig az olajat. Kevés olajjal megkenjük és kelesztőtálban hagyjuk kétszeresére kelni. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a kockákra vágott almát a cukorral és a mazsolával együtt éppen csak roppanósra pároljuk, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál vízzel elkevert keményítőt, amivel felforraljuk, ezután pedig izesitjük a fahéjjal, összekeverjük, majd levéve a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni. Az időközben megkelt tésztát olajozott felületre borítjuk, kb 1 cm vastagságú kerek lappá nyújtjuk, jól megkenjük olajjal, majd a széléről a közepe felé haladva bevágásokat ejtünk rajta , így 8 részbe osztva a tésztát. Ezután mindegyik szemben levő „szeletet” egymás felé hajtjuk, így egy labda formát kapunk, amit hagyunk néhány percig pihenni, majd a tésztát kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, ráhalmozzuk a tölteléket és hosszanti irányban háromba hajtjuk (először az alsó részét hajtjuk fel, majd erre borítjuk a felső részt). Az így nyert töltött sávot éles késsel 2 cm széles szeletekre vágjuk, megcsavarjuk őket és sütőpapirral ellátott tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással és előmelegített, forró sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Az időközben elkészített mázat (összekeverjük a cukrot a citromlével, majd hozzáadjuk a mákot) a még meleg süteményekre kenjük és így kínáljuk.


A fázisfotókat itt megtaláljátok.
Jó étvágyat! 

3 megjegyzés:

Gerdi írta...

A hétre már kinéztem egy sütit, de a Te almásod kiütötte a nyeregből! De fincsi is lesz:-)

Gál Edith írta...

Gerdi, köszönöm! :)

Gerdi írta...

Végre megsütöttem, bár nem teljesen a recepted alapján. Ha az időpontban tévedtem is, abban, hogy fincsi, nem:-)