2013. március 25., hétfő

Baconos-sajtos és kapros-krémsajtos csigák


Nagy kedvencem az Amerikai Egyesült Államokban élő Anna Olson. Sok ötletet merítettem már receptjeiből. Ezeket a finom tekercseket is az ő oldalán láttam, többször el is készítettem. Szerintem kitűnőek uzsonnának a suliba, vagy vacsorára egy finom tea mellé.


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, ¼ teáskanál só, 12 dkg hideg, kockákra vágott margarin, 1 tojás, 1,5 dl tejföl, 50 ml tej. A töltelékhez: 20 dkg apróra vágott bacon szalonna, 10 dkg reszelt sajt valamint 15 dkg natúr krémsajt, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál aprított kapor. A kenéshez tej, a szóráshoz szezámmag illetve darálatlan mák.
Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, a tojást is összekeverjük a tejföllel és a tejjel. A száraz hozzávalókkal elmorzsoljuk a margarint és hozzáöntjük a tojásos keveréket. Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk. Lisztezett felületen mindkét darabot kinyújtjuk: egyiket meghintjük az apró kockákra vágott szalonnával és a reszelt sajttal, másikat megkenjük az apróra vágott fokhagymával és kaporral elkevert krémsajttal. Ezután mindkét tésztát szorosan feltekerjük, szeletekre vágjuk, sütőpapirral ellátott tepsibe tesszük, megkenjük tejjel, majd a szalonnás tekercseket szezámmaggal, a krémsajtos tekercseket pedig mákkal szórjuk meg. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük. 



2013. március 22., péntek

Sós ropogós keksz


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg juhtúró. A kenéshez 1 tojás, a szóráshoz szezámmag.
Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a túrót,  majd összekeverjük a tojás-tejföl keverékkel. Jól kidolgozzuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára. Ezután kivesszük, fél cm vastagra nyújtjuk, derelyemetszővel kockákra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, majd sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegített sütőben kb.15 perc alatt szép pirosra sütjük.

2013. március 13., szerda

Vaniliás joghurtos Panna Cotta



Hozzávalók: 1,5 teáskanál porzselatin, 1 evőkanál hideg víz, 1,5 dl tejszín, fél rúd vanília magjai, 20 dkg görög joghurt, 15 dkg cukor. A sziruphoz: 1 dl gránátalma lé, 1 evőkanál méz.

Elkészítése: A zselatint 5 percig áztatjuk a vízben, ezután nagyon kis lángon és folytonosan kavargatva feloldjuk. A tejszínt összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vanília magokat, felmelegítjük, majd hozzákeverjük a felolvasztott zselatint. A joghurtot kicsit elkeverjük, majd fokozatosan a tejszínes krémhez adjuk. Összekeverjük és hideg vízzel kiöblített formákba adagoljuk a krémet, amit hagyunk szobahőmérsékletűre hűlni, azután kb. 2 óra alatt a hűtőbe tesszük dermedni. Ezidő alatt készítjük el a szirupot is: a gránátalmalevet a mézzel elkeverjük és nagyon kis lángon, folytonosan kevergetve sűrű sziruppá főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lecsorgatjuk vele a formákból kiborított Panna Cottákat.      


2013. március 9., szombat

Epres pudingos Napóleon



Hozzávalók: 45 dkg fagyasztott leveles tészta. A krémhez: 1 tasak instant vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1-1 teáskanálnyi reszelt gyömbér és narancshéj, 3 dl tejszín, 20 dkg eper. A kenéshez 1 felvert tojás, a szóráshoz barna cukor, illetve porcukor.

Elkészítése: A leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, ezidő alatt elkészítjük a krémet: a pudingporhoz adjuk a hideg tejet, majd habverővel alaposan kikeverjük. Ezután adjuk hozzá az izesitőket –a narancshéjat és a gyömbért-, végül pedig óvatosan hozzákeverjük a  kemény habbá vert tejszínt. A kitekert leveles tésztát lisztezett felületen téglalapokká vágjuk, mindegyik téglalapot megkenjük tojással, meghintjük barna cukorral, majd sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép színűre sütjük. Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 lapra vágjuk. Az időközben elkészített krémet csillagcsőrös habzsákba töltjük, az alsó lapra jó bőven teszünk belőle, ráhelyezünk előre felszeletelt epret, erre helyezzük a felső lapot, amit bőven meghintünk porcukorral és azonnal kínáljuk.

Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

2013. március 8., péntek

Szilvalekváros kelt kifli


Hozzávalók: 70 dkg liszt, 25 dkg zsír, 2 tojás, 2 dl tej, 1,5 evőkanál szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só. A töltéshez házi (üstben főzött) szilvalekvár, a szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A lisztet összekeverjük az élesztővel, cukorral, sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, a tésztát jól összeállítjuk, majd lefedve legalább fél órán át hagyjuk pihenni. Ezután nyolc egyforma gombóccá osztjuk, körlappá nyújtjuk, cikkekre vágjuk és megtöltjük lekvárral. Ezután felcsavarjuk és sütőpapirral ellátott tepsibe sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosan porcukorral meghintjük.
Megjegyzés: Tölthetjük más lekvárral is, de abban az esetben, ha hígabb lekvárt választunk, számítsunk arra, hogy kifolyik a kiflikből a lekvár.

2013. március 4., hétfő

Narancszselés Panna Cotta


Itt gyönyörűen süt a nap, így azt gondoltam, hozok ma egy olyan desszertet, ami a várva várt tavaszt juttatja eszünkbe. Erre a finomságra esett a választásom. Az "egyszerű és nagyszerű" kategóriába tartozik és aki kedvencei közé sorolhatja a Panna Cottát (bármilyen izesitéssel), annak ízleni fog.




Hozzávalók: a narancszseléhez: 2 evőkanál víz, 3 teáskanál por-zselatin, 2 dl narancslé. A Panna Cottához: 4 dl tejszín, 5 dkg cukor, 1 filézett narancs, 2 teáskanál narancshéj, 2 tasak vaníliás cukor.
Elkészitése: Először a zselét készítjük el: 1 evőkanál vízbe áztatunk 1 teáskanál zselatint, majd nagyon kis lángon folytonosan kavargatva felmelegítjük és levéve a tűzről a narancsléhez keverjük. Ezt a levet egyenletesen elosztjuk 4 hideg vízzel kiöblített formában és miután langyosra hűlt, hűtőszekrénybe tesszük, megdermedni. Ezidő alatt készítjük el a Panna Cottát: a megmaradt vízbe áztatjuk a megmaradt zselatint, ezt is nagyon kis lángon, folyamatosan kavargatva feloldjuk és a cukorral, narancshéjjal és a vaníliával összekevert tejszínhez adjuk. Jól összekeverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni, ezután pedig a hűtőszekrényből kivett zselére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe készre dermedni. Miután ez megtörtént, a formákat hirtelen forró vízbe állítjuk, így könnyebben lehet majd kiborítani. A Panna Cottát a filézett narancsgerezdekkel kínáljuk.


 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design