2012. március 15., csütörtök

Vajas keksz tejkaramellel



Hozzávalók: 20 dkg margarin, 13 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 13 dkg kukoricadara, 25 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A karamell krémhez: 1 liter zsíros tej, 30 dkg cukor, negyed kávéskanál szódabikarbóna, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 ampulla vanília aroma. Porcukor a szóráshoz.

Elkészítése: Először elkészítjük a karamell krémet. Egy nagyobb edénybe töltjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a vaníliát és lassú tűzön, néha meg-megkavargatva, kb. 4-5 órán keresztül addig főzzük, míg annyira sűrű lesz, hogy kanalazni lehet. Ekkorra a színe is besötétedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd jól záródó üvegben hűtőszekrénybe tesszük, ahol kb. 1 hónapig eláll.
A kekszhez a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyiket külön jól eldolgozzuk ebben a krémben, végül pedig a kukoricadarával, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet adjuk a tésztához és jól összedolgozzuk. A tészta puha kell legyen! Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és kisebb méretű fánkszaggatóval karikákat szúrunk ki belőle, amiket sütőpapirral ellátott tepsiben, előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy-egy kekszet összeragasztunk kevés karamell krémmel és porcukorral meghintve kínáljuk.

1 megjegyzés:

Budai Evódia írta...

na, rég nem próbáltam új receptet, de ezt muszáj lesz minden ellenére:)

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design