2014. április 14., hétfő

Narancsos tejberizs



Hozzávalók: A karamellizált narancshoz: 3 narancs, 10 dkg cukor, 5 dl víz, 2 dl méz. A tejberizshez: 16 dkg rizs, 10 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 dl víz, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só.


Elkészítése: Először a narancsokat készítjük el: a nagyon jól megmosott narancsokat héjastól vékony szeletekre-, majd mindegyik szeletet még 4-be vágjuk. Az így előkészített narancs szeleteket annyi vízben, amennyi ellepi, 5 perc alatt átlátszóra főzzük, majd egy kanállal óvatosan kivesszük a vízből. Ezután felforraljuk az 5 dl vizet a cukorral és a mézzel, folytonosan kavargatjuk, míg a cukor elolvad, ekkor tesszük bele az előfőzött narancsot és egy akkora méretű sütőpapírt teszünk közvetlenül a narancsra, amekkora éppen elfedi. Így akadályozzuk meg abban, hogy a narancs feljöjjön a víz tetejére és ne karamellizálódjon meg. Ezután már nagyon kis lángon főzzük és kb. 30 perc alatt a mézes-cukros vízből szirup képződik, ami elég sűrű lesz. Ekkor a tűzről levesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Most készítjük el a tejberizst: a jól átmosott rizst a vízzel, a tejjel, a cukorral és a sóval nagyon kis lángon megfőzzük, néha megkavargatva. Ezután lefedjük és így hagyjuk amíg a folyadék teljesen felszívódik. Ekkor verjük lágy habbá a tejszínt és ezt is a tejberizshez keverjük. Ezután a rizst kis adagokban kínáljuk, tetejére halmozunk narancs szeleteket és meglocsoljuk kevés sziruppal.






0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design