Pages

Almás táska

2018. január 6., szombat





Hozzávalók ( 12 darabhoz): 6o dkg liszt, 11 dkg cukor, 2 dkg tejpor, 4 teáskanál porélesztő, 1 tojás, 3 dl víz, 6 dkg vaj, csipetnyi só. A töltelékhez: 4 kemény zöld alma, 15 dkg cukor, 110 ml víz, 1 evőkanál citromlé, 4 dkg étkezési keményítő, 40 ml víz, 2 dkg vaj, csipetnyi só. A kenéshez tojás, a szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szobahőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal lazán letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. duplájára növekszik. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként kb. 12x14 cm-s téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel. Az egybenmaradt részt ráhajtjuk a töltelékre majd mégegyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsire tesszük. A műveletet megismételjük mindegyik tésztagombóccal. A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, lazán takarjuk le folpackkal, így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat, kb. 45 perc alatt. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát megkenjük tojással sütés előtt és 12-15 perc alatt készre sütjük.  Kihúlés után meghintjük porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS