2009. november 30., hétfő

ERDÉLYI ÉTELEK

                      Sajnos csak most jött össze, hogy irjak egy pár receptet. Most nem tudom mindet leirni, de igérem, a héten -ha minden rendben lesz-ennek is utána leszünk. Ezt azért mondom mert nem kicsi felelősség, ha az ember megigér valamit és nem tudja idejében teljesiteni....Ezúton is elnézést kérek és köszönöm a türelmet!
    Szóval jöjjenek a receptek:

                                                            SZILÁGYSÁGI TOJÁSLEVES


                        3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a tojások sárgáit, végül lazán belekeverünk 3 ek lisztet. Sózzuk, borsozzuk és palacsinta sütőben, kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Aztán kivéve, cikkekre vagy kockákra vágjuk és fővő, sós, ecetes vizbe tesszük.(izlésnek megfelelően 1-2 ek ecet szükséges hozzá). Hagyjuk főni, ezalatt hagymás rántást készitünk kb.2 ek lisztből. Ezt tejjel elhabarjuk, beleöntjük a levesbe, felfőzzük, a végén pedig tejfölt teszünk bele. Amivel már nem forraljuk.

                                                          ÚJVÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉS PAPRIKA

                           A káposzta előkészitése a megszokott.
              A töltelék darált hús vagy főtt, füstölt csülök, 1-2 dinsztelt hagyma, rizs vagy piritott tarhonya-ez házi készitésű jó kemény levestészta, amit almareszelőn lereszelünk, megszáritunk, végül pedig megpiritunk- só, bors, csombor. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a káposzta leveleket és a kicsumázott, forrázott paprikákat. Ezután következik a rétegezés: egy réteg apró káposztára jön egy kevés kapor, erre egy réteg töltött káposzta, ezután egy réteg töltött paprika amit nyakon öntünk paradicsomlé és viz keverékével, sózás és nagyon lassú főzés. Amikor megfőtt, kevés rántást készitünk amit vizzel habarunk el, ezt rá a rakottasunkra, felfőzzük, tejfölt öntünk rá, összerázzuk és készen van!


                                                        SZILÁGY-KÉMERI PARTILAPU TÖLTIKE

                          Az ősök a partilaput meredek, napsütötte patakpartról szedték aztán pedig leforrázták. A töltelék: darálthús, rizs vagy tarhonya, hagyma, só, bors, pirospaprika. Az érdekesebb megoldást irom le most. Egy réteg partilapura tettek egy réteg sóskát, aztán újból partilapu következett, erre jött a töltelék, rá újból partilapu, sóska, partilapu. Ilyen sorrendben. Vizzel felengedték és nagyon lassan főzték.

                                                        TÖLTIKE SZŐLŐLEVÉLBEN

                          Zsenge szőlőlevelet szedünk, ami nem volt még permetezve, rövid ideig leforrázzuk, kivesszük.
Töltelék: 1kg bárány vagy gyenge borjuhúst ledarálunk, hozzáteszünk 2 fej hagymát amit kevés olajon megpároltunk, sót, borsot, 5-6 ek rizset és egy szelet kenyeret is teszünk bele. Jól összedolgozva, megtöltjük vele az előkészitett leveleket. A fazékba teszünk ugy egy újjnyi, apróra vágott szőlőlevelet, erre helyezzük a töltelékeket amiket lefedünk ujból apróra vágott szőlőlevéllel, felöntjük vizzel, lassan főzzük. Tálaláskor pedig tejföllel elkevert joghurttal leöntve tálaljuk.

                                                    NAGYMAMA TARHONYÁS TÖLTELÉKJE

                      Zsenge tormalevelet ugyanugy előkészitjük, mint az előző receptben. Jó házi tarhonyát készitünk, amit teflon edényben vagy sütőben megpiritunk. 1 hagymát aprózva olajon üvegesre párolunk, kevés pirospaprikát teszünk hozzá és összedolgozzuk -NEM DARÁLT- apróra vágott főtt csülökkel, a tarhonyával és sót, borsot teszünk bele. Megtöltjük a leveleket, vizzel felöntjük és lassan főzzük. Tálaláskor joghurttal vagy aludttejjel öntjük nyakon.

   Most ennyit sikerült irni, de hamarosan jövök a többi recepttel.
 

2 megjegyzés:

Tűzpadka írta...

Kedves Edith!
Nagyon köszönöm a klassz recepteket!
Máris találtam olyat, amellyel bármely főzőversenyre el lehet menni.

galedith írta...

Nagyon örülök! Sok sikert kivánok!

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design