2010. december 13., hétfő

MÁKOS FELFÚJT

Itt találtam erre a finomságra.

Hozzávalók: 15 dkg darált mák, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 2 ek liszt, 3 tojás, csipetnyi őrölt fahéj, kevés rum és citromhéj, 1 csomag vaniliás cukor, vaj a formák kikenéséhez.

A meggyöntethez: 1 üveg meggybefőtt, 2 ek étkezési keményitő, csipetnyi fahéj.

A mákot összekeverjük a cukorral, liszttel és a fahéjjal. Az időközben felmelegitett tejhez adjuk és miután felforrt, még főzzük kb. 2 percig. Ezután levesszük a tűzről és egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, a citromhéjat és a rumot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a vaniliás cukorral és ezt a habot is beleforgatjuk a mákos krémbe. Kis teáscsészéket kivajazunk, kétharmad részig megtöltjük őket a mákos keverékkel és egyenként 2 percre betesszük őket mikrohullámú sütőbe. A formából kiboritva, meggyöntettel tálaljuk.

Az öntethez a keményitőt és a fahéjat összekeverve, hozzáöntünk keveset a kompót levéből, csomómentesre keverjük és ezután adjuk hozzá a többi kompótot. Kicsi lángon épp hogy besűritjük.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, fenséges lehet

Ottis írta...

Nagyon finom biztos!

Mézigörl írta...

Istenien néz ki! Mák és meggy mindig jöhet, akár felfújt formájában is! :-)))

Gál Edith írta...

Bianka,Ottis és Mézigörl!
Köszönöm!:)

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design