2016. február 25., csütörtök

Finom sütemény


Hozzávalók:  a tésztához 6 tojásfehérje, 20-20 dkg vaj, cukor és darált dió, 10 dkg liszt, 1-1 teáskanál vanília kivonat és citromlé, késhegynyi sütőpor, csipetnyi só; a rátéthez 6 tojássárgája és 20 dkg porcukor; a vajkrémhez 10-10 dkg vaj és porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 2 evőkanál rum; a díszítéshez meggy kompótból..

Elkészítése:  A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, diót, lisztet és sütőport, majd a citromlevet, összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd lazán a tésztához keverjük. Ezt 180 fokon majdnem készre sütjük.  Közben elkészítjük a rátétet: a tojássárgákat  habosra kavarjuk a porcukorral és a majdnem készre sült tésztára kenjük. A süteményt visszatesszük a sütőbe kb. 15 percre, a hőfokot visszavesszük 150 fokra. Akkor van készen, amikor a tojássárga keményre szárad a tészta tetején, ha újjal meglapogatjuk, nem horpad be.
Miután kihűlt a sütemény, vékony vajkrémet kenünk rá, ehhez összekeverjük a hozzávalókat. A sütemény tetejét megszórjuk darált dióval, hidegre helyre tesszük, hogy könnyen szeletelhető legyen (másnap szeletelhető legjobban), kockára vágjuk, majd jól leszűrt meggybefőtt szemekkel díszitünk minden egyes kockát.




0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design