2018. február 22., csütörtök

Mákos bukta




Hozzávalók ( kb. 36 darabhoz): 75 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 1,5 -1,5 evőkanál vaj felolvasztva és szárított élesztő, csipetnyi só; a töltelékhez 25 dkg darált mák, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál forró tej, 10 dkg mazsola; a tetejére 1 tojás és mák.

Elkészítése: A lisztben elkeverjük a cukrot, az élesztőt; a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a langyos tejet és a sót, összekeverjük; a vajat felolvasztjuk. Az élesztős liszthez adjuk a tojásos keveréket, elkezdjük a tésztát kidolgozni, majd lassan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. A tésztát jól kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk kétszeresére kelni. Ezidő alatt elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a porcukorral és a mazsolával, majd hozzáadjuk a forró tejet, összekeverjük majd felhasználásig félretesszük. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Egyik részét lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, majd egy kb. 4 cm átmérőjű kerek kiszúróval köröket szúrunk ki belőle; a körök közepébe egy teáskanálnyi mákos tölteléket halmozunk, majd  a tésztából buktákat formázunk, amiket egy sütőpapírral ellátott tepsibe sorakoztatunk. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. Most a buktákat letakarjuk további 30 percre, ezután tetejüket felvert tojással lekenjük, megszórjuk mákkal és előmelegített sütőben a buktákat 18-20 perc alatt szép pirora sütjük. Még melegen kínáljuk. 



2 megjegyzés:

Anikó írta...

De jó ötlet, fogok is sütni, nálunk is mindenki szereti a mákosat, de én a mákot szilvalekvárral fogom lazítani, azzal a szatmári kemény fajtával :-)

Gál Edith írta...

A lekvárral is nagyon finom lesz! :)

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design