2018. április 14., szombat

Fokhagymás kelt bukta


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 evőkanál szárított élesztő, 4 dl langyos víz, 2,5 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, 2 teáskanál só; a fokhagymás vajhoz 15 dkg vaj, 3 evőkanál reszelt sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi frissen aprított petrezselyemzöld, csipetnyi só.


Elkészítése: A liszthez keverjük a cukrot és az élesztőt, majd hozzáadjuk a sóval elkevert vizet és elkezdjük kidolgozni a tésztát, közben adva hozzá az olajat. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen, letakarva hagyjuk kétszeresére kelni. Amikor a tészta megkelt, nagyobb diónyi gombócokra osztjuk. Mindegyik gombócból egy kb. 15 cm hosszú rudat sodrunk, majd a rudakból csomót kötünk. Az így kapott csomókat sütőpapírral ellátott tepsibe sorakoztatjuk és hagyjuk kelni 20 percig. Ezidő alatt felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót, a sajtot, a nagyon apróra vágott fokhagymát és a petrezselyemzöldet; összekeverjük. Ezzel az olvasztott vajjal kenjük meg a csomókat, mielőtt a tepsit 180 fokos sütőbe tesszük, majd kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Még forrón ujból megkenjük a vajjal, hagyjuk langyosra hűlni és kínáljuk. 



0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design