2019. október 13., vasárnap

Almás legyező kalács



Hozzávalók ( 1 rúdhoz): A tésztához: 40 dkg liszt, 40 g friss élesztő, 4 evőkanál cukor, 2 dl tej, 50 ml víz, 2 tojás, 5 evőkanál vaj; a töltelékhez: 4 alma, 8 evőkanál vaj, 1,5 teáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál cukor; a mázhoz: 3-3 evőkanál vaj és tejszín, 4 evőkanál por- és 3 evőkanál kristály cukor, fél teáskanál őrölt fahéj.

Elkészítése: 
1. Előkészítjük a hozzávalókat.
2. A liszthez adunk 3 evőkanál cukrot, összekeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk, oda tesszük a tojásokat. Közben az élesztőt a maradék cukorral cseppfolyóssá keverjük és kevés langyos tejjel összeegyelítjük, majd félretesszük. A tejet összekeverjük a vízzel és a vajjal és mikrózható edényben langyosra melegítjük.
3. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt és a tejes keveréket, amjd a tésztát jól kidolgozzuk, azután pedig letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.
4. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, erre szórjuk az időközben megtisztított és lereszelt almát, amit végül meghintünk a fahéjjal elkevert cukorral.
5. A tésztát hozzában és szélességében felosztjuk/kockákra vágjuk.
6. A tésztakockákat egymásra tesszük az almás felükkel felfele.
7. Egy kalácsformát kibélelünk sütőpapírral és a tésztát beletesszük, majd letakarva további 30 percig kelesztjük. Ezután 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
8. Közben a mázhoz a vajat a cukorral és a fahéjjal összekeverjük, mikróban felolvasztjuk, majd a mikróból kivéve hozzáöntjük a tejszínt és kevergetve kihűtjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a porcukrot.
Ezzel a mázzal öntjük le a meleg kalácsot, majd kínáljuk.



0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design