2009. november 2., hétfő

Reszelt linzer



Nalunk elkepzelhetetlen a hetvege suti nelkul! Es amikor beneztem a hutobe, hogy mit is hozhatnek ossze, a hozzavalok alapjan, erre a ketto sutire esett a valasztasom. A linzer Anyukam receptje, a sos ropogos pedig Gergely Eva: Erdelyi izek cimu konyveben talalhato. Mindegyikbol dupla adagot keszitettem - ugyanis csak a fele eri meg a vasarnapi ebedet ... Az Enyemek a tobbit turbo sebesseggel "lekuldtek" :-)
Es most jojjenek a receptek :
Reszelt linzer
40 dkg liszt, 15 dkg zsir, 10 dkg cukor, 1 sutopor, 1 citrom heja es leve, 2 tojassargaja, keves tejfol. Kozepes kemenysegu tesztat kapunk, kettobe osztjuk es az egyiket fagyasztoba tesszuk. A masik darabot kinyujtjuk, tepsibe tesszuk, megkenjuk lekvarral- en most baracklekvart hasznaltam, de nagyon jol megy valamilyen savanykas lekvarral is. Aztan kemeny habba verunk 2 tojasfeherjet 1 bogre cukorral es ezt a habot rakanalazzuk a lekvaros tesztalapra. Vegul pedig a habra reszeljuk a fagyasztobol kivett tesztat. Es mar mehet is az elomelegitett sutobe. 30-40 perc alatt szep piros szint kap.
Egyszeru sos ropogos
Itt is dupla adag keszult, de meg ez a mennyiseg is kevesnek bizonyult. Kicsit valtoztattam a recepten, ugyanis tettem bele kb.15dkg lereszelt Telemea turot is.

50dkg lisztet osszegyurunk 15 dkg zsirral; 2dkg elesztot keves tejben felfuttatunk, ( en az 1kg liszthez tettem 2,5 evokanal szaritott elesztot). Ezt hozzaadjuk a liszthez, aztan jon a turo, so es tejfol. Jol osszeallitjuk es legalabb 1 orat pihentetjuk. Aztan kinyujtjuk, derelyemetszovel csikokra vagjuk, megkenjuk tojassal es megszorjuk kulonfele magokkal. Jelen esetben szezammagot es komenymagot hasznaltam. Elomelegitett sutoben kb 10 percig sutjuk.

8 megjegyzés:

Jade írta...

Jaj, de regen csinaltam mar reszelt linzert! De olyan finoooom! Koszi, hogy eszembe juttattad!

Jade írta...

Amugy gratulalok az elso bejegyzesedhez, VEGRE!!!!!!

Gál Edith írta...

Szia Hugi! Koszi szepen:) Hat igen, ennek is eljott az ideje! Es a suti tenyleg nagyon finom. Ha elkeszited szerintem nalatok sem fog megromlani:)))
Pussz neked, nektek.

Edó írta...

De orulok,ismet egy foldi!:)az meg hagyjan hogy egy honbol valok vagyunk,de meg a nevunk is ugyanaz!:) Marmint a leanykori.Gratulalok a blogodhoz!

Gál Edith írta...

Szia Edo! Ne haragudj, amiert csak most irok; sajnos a gepem elromlott es most mastol irok neked. Megtisztelo nekem, hogy olvasom lettel es koszi a szep szavakat. Most egy ideig le kell alljak, de remelem hamarosan ujbol jelentkezek. Addig is szep hetveget neked.
Szioka.

Kiskukta írta...

Örülök, hogy elkezdtél bolgot írni, ha nem írsz üzenetet az iwiw-en nem is jövök rá, szóval várom az újab bejegyzéseket!

Borzási A. Kriszta írta...

na, csak így tovább. Ezek a Dubován lányok, hááát, ez igen:)

Gál Edith írta...

Köszönöm, aranyos vagy. Hát igen, úgy látszik ilyen "családi betegség"-ben szenvedek én is, mint Anyukám és a hugom is, nem is beszélve a Szabó család hölgyeményeiről:)))

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design