2011. március 9., szerda

Rahátos kiflik


Az utóbbi időben hetente készítek valamilyen kelt süteményt. Nagyon szeretik a lányok, a férjem...Leginkább TücsökBogár briósa vált be, ezt elég gyakran készítem, de még próbálgatok mást is (hamarosan hozom a kockasajtos, snidlinges kifli Edith féle változatát :)). Sokkal jobb megoldás suliba, munkába, mint az unalmas szendvics...

Errefelé van egy "rahát" nevű édesség (az erdélyi származásúak tudják miről beszélek). Ez egy török eredetű finomság. Többféle ízben és színben található és nagyon finom. Mondjuk, már messze nem olyan az íze mint volt gyermekkoromban, de én előszeretettel használom több édességhez. Ebben az esetben újból a briós tésztáját vettem alapúl: 1 kg lisztből készítettem brióst, másik 1kg lisztből pedig a rahátos kifliket. Ugye, mondanom sem kell: még melegen a lányok és Gáborom eltüntettek 1-2-...9 darabot :) Így amikor láttam, hogy vészesen fogy, akkor gyorsan becsomagoltam mindegyiknek a másnapi adagját, aztán nekem már csak annyi kifli és briós maradt, hogy megállapítsam: nagyon finom lett!! :)

A recept Anitától. A rahátos kiflikhez kb. 40 dkg színes rahátot kisebb kockákra vágtam és 3-4 kis darabot tettem mindegyik kiflibe, ezután tekertem fel őket, a továbbiakban pedig ugyanúgy jártam el, mint a briósoknál.

18 megjegyzés:

Marika63 írta...

Nagyon guszta. Ezt ki kell próbálnom. Rahátot én kalácsba szoktam tenni.

Nelli írta...

De szépek, ahogy kikandikál a színes rahát a végén!:-)

Tücsök Bogár írta...

Ez nekem eszembe nem jutott volna! :)
Pedig vannak "rahátos" terveim a nyárra, és a lányok szeretik is nagyon. Szerintem én vinném Tőled ezt a receptet, ha megengeded!

4Gyerek írta...

én is, én is készítettem.
de azoknak nem lógott ki a rahát a végükön, ezért most tőlem (is) plusz pont.
tavaly a limara kókusztejes briósreceptjét használtam erre.

Fagyal Hajnalka írta...

Nagyon szép sütiket raktál fel, a tiramisu-torta, meg a krémsajtos citromtorta egyszerűen csodaszép. Nagyon finom lehet! A rahátos kiflit a fiam mind-mind megenné! :-) Ha nem veszed tolakodásnak, megjegyezném, hogy a rahát hivatalos magyar neve szultánkenyér vagy, ahogy te magad is írtad, törökcsemege.
Nagyon szépek a fotóid! Gratulálok:-)

Bianka írta...

Nem vagyok rahát rajongó, mert nekem túl édes, de szívesen megkóstolnám kiflibe rejtve

Juci írta...

Nagyon guszták! Én is kiflicskéket sütöttem...

Erinacea írta...

Nagyon szép, színes kiflik! Én még soha életemben nem hallottam a rahátról! Mihez lehet hasonlítani az ízét?

egycsipet írta...

Nagyon szépek lettek! A rahátot hírből ismerem (még nem kóstoltam), igazán mutatós tud lenni, nagyon jól néz ki a kiflijeidben is!

ancifalatkai írta...

De jó hogy ezt kitetted. Lassan fél éve, hogy kaptam anyósomtól (Erdélyből) egy doboz rahátot, de egyáltalán nem ismerem, nem is tudom, hogyan használhatnám fel. Süteményekbe szoktátok tenni?

Borga írta...

Én meg is sütöttem délután,és már alig van belőle!Ajánlom mindenkinek,nagyon finom!
Amúgy nem szeretem a rahátot,nekem túl tömény,de kalácsban vagy így kifliben isteni.
Köszönöm a receptet!

Gál Edith írta...

Marika63, nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! Én is szoktam kalácsba és püspökkenyérbe, meg kekszszalámiba...:)

Nelli :)
Köszönöm!

Anita! :)
Hát hogyha szerinted Te elvinnéd ezt a recit, akkor én szerintem ezt oda is adom Neked :))

4Gyerek! Nagyon szépen köszi a kedves szavakat!!:)

Hajnalka! Neked is köszönöm szépen! Egyáltalán nem veszem tolakodásnak amit irtál:) Tudtam, hogy van valami magyar megfelelője, de nem néztem utána...:) Nagyon jól esnek nekem ezek a kedves szavak!!:)

Bianka! Köszi!! :) Mi is csak sütibe rejtve fogyasztjuk.

Juci, nagyon köszi!! Nagyon guszták ám a kiflijeid!!!

Erinacea! Köszönöm szépen!!:)
Hát hirtelen nem is tudom, hogy mihez hasonlitsam: olyan zselés állagú valami, de messze nincs olyan finom (szerintem), mint pl. a Haribo-s gumimacik. Nagyon-nagyon édes, zselés és több féle izesitésű.

Egycsipet, nagyon kedves vagy! Köszönöm!!:)

Ancifalatkái! :) Igen, több féle süteményben lehet felhasználni: kalácsba, püspökkenyérbe, kekszszalámiba, sima piskótába. Szerintem minden olyan sütibe lehet tenni, ahol szükség van aszalt gyümölcsre. De ez csak az én véleményem!!:)

Gál Edith írta...

Borga! Nagyon kedves vagy! Köszönöm!! És nagyon örülök, hogy izlik a családnak!! :)

trendo írta...

A rahat az olyasmi, mint a gumicukor? Rémlik, hogy gyerekkoromban ettem ilyet.Kockákra vagdosva lehetett kapni, kis kartondobozokban... ha nem tévesztem össze valamivel.

Gál Edith írta...

Igy van, Gyula! Olyasmi mint a gumicukor, de mégsem éppen olyan. Pontosan úgy van, ahogy leirtad!! Magyarországon lehetett évekkel ezelőtt kapni rahátot??

Colors in the Kitchen írta...

én imádom a rahátot! kár, hogy itt nem lehet kapni...de otthonról mindig hozok, vagy ha a család jön sokszor kérem hozzanak. A kiflik csodásak Edith!

Jade írta...

Jajjj, nekem kell ilyen rahatos kifli! Fantasztikusan nez ki, ahogy kikandikal a vegen az a rahat-darabka...

Gál Edith írta...

Ami, nagyon kedves vagy! Köszönöm!! :)

Judikám, szaladj át hozzám, azonnal sütök neked. Csak szólj idejében, legyen ideje megkelni a tésztának... :)) Millió puszi nektek!

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design