Az utóbbi időben hetente készítek valamilyen kelt süteményt. Nagyon szeretik a lányok, a férjem...Leginkább TücsökBogár briósa vált be, ezt elég gyakran készítem, de még próbálgatok mást is (hamarosan hozom a kockasajtos, snidlinges kifli Edith féle változatát :)). Sokkal jobb megoldás suliba, munkába, mint az unalmas szendvics...
Errefelé van egy "rahát" nevű édesség (az erdélyi származásúak tudják miről beszélek). Ez egy török eredetű finomság. Többféle ízben és színben található és nagyon finom. Mondjuk, már messze nem olyan az íze mint volt gyermekkoromban, de én előszeretettel használom több édességhez. Ebben az esetben újból a briós tésztáját vettem alapúl: 1 kg lisztből készítettem brióst, másik 1kg lisztből pedig a rahátos kifliket. Ugye, mondanom sem kell: még melegen a lányok és Gáborom eltüntettek 1-2-...9 darabot :) Így amikor láttam, hogy vészesen fogy, akkor gyorsan becsomagoltam mindegyiknek a másnapi adagját, aztán nekem már csak annyi kifli és briós maradt, hogy megállapítsam: nagyon finom lett!! :)
A recept Anitától. A rahátos kiflikhez kb. 40 dkg színes rahátot kisebb kockákra vágtam és 3-4 kis darabot tettem mindegyik kiflibe, ezután tekertem fel őket, a továbbiakban pedig ugyanúgy jártam el, mint a briósoknál.
18 megjegyzés:
Nagyon guszta. Ezt ki kell próbálnom. Rahátot én kalácsba szoktam tenni.
De szépek, ahogy kikandikál a színes rahát a végén!:-)
Ez nekem eszembe nem jutott volna! :)
Pedig vannak "rahátos" terveim a nyárra, és a lányok szeretik is nagyon. Szerintem én vinném Tőled ezt a receptet, ha megengeded!
én is, én is készítettem.
de azoknak nem lógott ki a rahát a végükön, ezért most tőlem (is) plusz pont.
tavaly a limara kókusztejes briósreceptjét használtam erre.
Nagyon szép sütiket raktál fel, a tiramisu-torta, meg a krémsajtos citromtorta egyszerűen csodaszép. Nagyon finom lehet! A rahátos kiflit a fiam mind-mind megenné! :-) Ha nem veszed tolakodásnak, megjegyezném, hogy a rahát hivatalos magyar neve szultánkenyér vagy, ahogy te magad is írtad, törökcsemege.
Nagyon szépek a fotóid! Gratulálok:-)
Nem vagyok rahát rajongó, mert nekem túl édes, de szívesen megkóstolnám kiflibe rejtve
Nagyon guszták! Én is kiflicskéket sütöttem...
Nagyon szép, színes kiflik! Én még soha életemben nem hallottam a rahátról! Mihez lehet hasonlítani az ízét?
Nagyon szépek lettek! A rahátot hírből ismerem (még nem kóstoltam), igazán mutatós tud lenni, nagyon jól néz ki a kiflijeidben is!
De jó hogy ezt kitetted. Lassan fél éve, hogy kaptam anyósomtól (Erdélyből) egy doboz rahátot, de egyáltalán nem ismerem, nem is tudom, hogyan használhatnám fel. Süteményekbe szoktátok tenni?
Én meg is sütöttem délután,és már alig van belőle!Ajánlom mindenkinek,nagyon finom!
Amúgy nem szeretem a rahátot,nekem túl tömény,de kalácsban vagy így kifliben isteni.
Köszönöm a receptet!
Marika63, nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! Én is szoktam kalácsba és püspökkenyérbe, meg kekszszalámiba...:)
Nelli :)
Köszönöm!
Anita! :)
Hát hogyha szerinted Te elvinnéd ezt a recit, akkor én szerintem ezt oda is adom Neked :))
4Gyerek! Nagyon szépen köszi a kedves szavakat!!:)
Hajnalka! Neked is köszönöm szépen! Egyáltalán nem veszem tolakodásnak amit irtál:) Tudtam, hogy van valami magyar megfelelője, de nem néztem utána...:) Nagyon jól esnek nekem ezek a kedves szavak!!:)
Bianka! Köszi!! :) Mi is csak sütibe rejtve fogyasztjuk.
Juci, nagyon köszi!! Nagyon guszták ám a kiflijeid!!!
Erinacea! Köszönöm szépen!!:)
Hát hirtelen nem is tudom, hogy mihez hasonlitsam: olyan zselés állagú valami, de messze nincs olyan finom (szerintem), mint pl. a Haribo-s gumimacik. Nagyon-nagyon édes, zselés és több féle izesitésű.
Egycsipet, nagyon kedves vagy! Köszönöm!!:)
Ancifalatkái! :) Igen, több féle süteményben lehet felhasználni: kalácsba, püspökkenyérbe, kekszszalámiba, sima piskótába. Szerintem minden olyan sütibe lehet tenni, ahol szükség van aszalt gyümölcsre. De ez csak az én véleményem!!:)
Borga! Nagyon kedves vagy! Köszönöm!! És nagyon örülök, hogy izlik a családnak!! :)
A rahat az olyasmi, mint a gumicukor? Rémlik, hogy gyerekkoromban ettem ilyet.Kockákra vagdosva lehetett kapni, kis kartondobozokban... ha nem tévesztem össze valamivel.
Igy van, Gyula! Olyasmi mint a gumicukor, de mégsem éppen olyan. Pontosan úgy van, ahogy leirtad!! Magyarországon lehetett évekkel ezelőtt kapni rahátot??
én imádom a rahátot! kár, hogy itt nem lehet kapni...de otthonról mindig hozok, vagy ha a család jön sokszor kérem hozzanak. A kiflik csodásak Edith!
Jajjj, nekem kell ilyen rahatos kifli! Fantasztikusan nez ki, ahogy kikandikal a vegen az a rahat-darabka...
Ami, nagyon kedves vagy! Köszönöm!! :)
Judikám, szaladj át hozzám, azonnal sütök neked. Csak szólj idejében, legyen ideje megkelni a tésztának... :)) Millió puszi nektek!
Megjegyzés küldése