Május első hetében ünnepeltük szüleim 44. házassági évfordulóját.
Ez a tortát meglepetésként készitettem nekik.
NARANCSOS TORTA
Hozzávalók: a piskótához 6 tojás, 10 ek viz, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, csipetnyi só.
A krémhez: 2 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 ek instant kávépor, 1 narancs leve, 3 ek fehérbor,
1 vanilia, 20 g zselatin, 2,5 dl tejszin.
A diszitéshez: 2,5 dl tejszin, 1 narancs, 1 csomag habfixáló, 6 szem meggy, mentalevél.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a 10 ek vizzel habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, amivel kemény habbá verjük, aztán a tojássárgákat, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegitett sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt először keresztben kettőbe vágjuk, de úgy, hogy egyik darab kisebb legyen mint a másik, aztán lapjában is mindegyik darabot kettőbe vágjuk. A nagyobbik lapok lesznek alúl, ezekre helyezzük a kisebb méretűeket.
Aztán elkészitjük a krémet: beáztatjuk a zselatint 1 dl vizbe. A tojássárgákat a cukorral, kávéval, narancslével, vaniliával és a borral gőz fölött besűritjük, miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a feloldott zselatint, végül pedig a felvert tejszinhabot. E krém mennyiség felével megtöltjük a tortalapokat, a krém másik felével pedig bevonjuk a tortát. A diszitéshez a tejszint felverjük a habfixálóval és habzsák segitségével mindenütt bevonjuk, kidiszitjük a tortát. A narancsból megpróbálunk szép, egész és vékony szeleteket vágni, amiket egy helyen bevágunk és tölcsér formára alakitunk. A torta közepét diszitjük vele és minden ”tölcsér” közepébe helyezünk egy-egy szem meggyet, majd a mentalevelekkel diszitjük. Tálalás előtt még tarsuk a hűtőben legalább 2 órát.
Hozzávalók: a piskótához 6 tojás, 10 ek viz, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, csipetnyi só.
A krémhez: 2 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 ek instant kávépor, 1 narancs leve, 3 ek fehérbor,
1 vanilia, 20 g zselatin, 2,5 dl tejszin.
A diszitéshez: 2,5 dl tejszin, 1 narancs, 1 csomag habfixáló, 6 szem meggy, mentalevél.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a 10 ek vizzel habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, amivel kemény habbá verjük, aztán a tojássárgákat, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegitett sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt először keresztben kettőbe vágjuk, de úgy, hogy egyik darab kisebb legyen mint a másik, aztán lapjában is mindegyik darabot kettőbe vágjuk. A nagyobbik lapok lesznek alúl, ezekre helyezzük a kisebb méretűeket.
Aztán elkészitjük a krémet: beáztatjuk a zselatint 1 dl vizbe. A tojássárgákat a cukorral, kávéval, narancslével, vaniliával és a borral gőz fölött besűritjük, miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a feloldott zselatint, végül pedig a felvert tejszinhabot. E krém mennyiség felével megtöltjük a tortalapokat, a krém másik felével pedig bevonjuk a tortát. A diszitéshez a tejszint felverjük a habfixálóval és habzsák segitségével mindenütt bevonjuk, kidiszitjük a tortát. A narancsból megpróbálunk szép, egész és vékony szeleteket vágni, amiket egy helyen bevágunk és tölcsér formára alakitunk. A torta közepét diszitjük vele és minden ”tölcsér” közepébe helyezünk egy-egy szem meggyet, majd a mentalevelekkel diszitjük. Tálalás előtt még tarsuk a hűtőben legalább 2 órát.
7 megjegyzés:
Csodaszép lett, méltó az alkalomhoz! :)
Egycsipet, köszönöm!
Nagyon szép lett, hirtelen ránézve azt hittem narancssárga virágok :)
Bianka, köszönöm!! :))
Gyönyörű, biztosan nagyon finom is :).
@ndre@, köszönöm! Igen, nagyon finom volt.
Nagyon szép!
Megjegyzés küldése