2010. május 19., szerda

CSIRKEPÖRKÖLT ALMÁS KÁPOSZTÁVAL

Ezt az ételt az utóbbi 2 hétben harmadjára készitem.

Az egész úgy indult, hogy Évi sógornőm szomszéd nénije, mindenki Zsuzsamamája egyszer megkérdezte tőlem: " ti szoktatok olyat csinálni, hogy: csinálsz egy jó szaftos csirke-paprikást, de pirospaprika nélkül, azt csak a végén adod hozzá és akkor ráteszel egy laskára vágott friss káposztát és egy vagy két szeletelt almát, kis kaprot és az egész alá öntesz kis pálinkás pohár vizet, és megfőzöd. Majd amikor tálalod, akkor a káposztára teszel kevés tejfölt. Hát ez olyan finom, anyukám, hogy ennél finomabb nem is kell..." Mondom: nem, mi ilyet még soha nem csináltunk és nem is ettem. No, akkor csináld csak meg, meglátod milyen finom lesz!- mondta Zsuzsamama. Másnap mondom a férjemnek, vegyen csak egy szép fej káposztát a piacon, mert Zsuzsamama recije alapján fogok főzni! Vett is hűségesen, én meg vettem az almát, a többi hozzávaló adott volt, igy nekifogtam és elkészitettem. Másnapra csak hűlt helyét találtam :)
Aztán eldicsekedtem Anyukámnak, hogy mit készitettem és múlt héten az ő asztalukon is szerepelt ez a finomság. Tegnap telefonál a Zuram, hogy nagyon szép káposzta van a piacon. Ne vegyen egy szép nagy fej káposztát? Csak azért, mert a múltkor neki csak kevés jutott abból a finom káposztás valamicsodából és ő még enne olyat... Igyhát ez a mai ebéd második fogása.

Hozzávalók: kb. 1 kg-os csirke, vagy csirkecombok, olaj, 1 vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 1 kisebb fej friss káposzta, 2-3 alma, viz és 2,5 dl tejföl, egy csokor kapor.

Először elkészitjük a pörköltet. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk. Mielőtt erősebben pirulni kezd, meghintjük a pirospaprikával, beletesszük a húst és kevés vizet öntve alá, jól elkeverjük. Beletesszük a szeletelt paprikát és paradicsomot, megsózzuk és időnként kevés vizet öntve alá, félig puhára pároljuk. Ekkor tesszük rá a csikokra vágott káposztát és a megtisztitott, szeletekre vágott almát. Megszórjuk az apróra vágott kaporral,megsózzuk, kevés vizet öntünk ujból alá és a húst a káposztával és az almával együtt megpároljuk.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.



13 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, főleg az almás képosztás rész. Biztos nagyon finom lehet

sedith írta...

No, ilyet még én sem csináltam! A káposztás ételek nem a férjem "erőssége", de megenni megenné. És ki tudja, lehet, hogy következő napra is azt kérné ebédre!;)
Nagyon jól néz ki és én iztos imádnám.
És már régóta meg szerettem volna dicsérni a tányérkészletedet! Nekem nagyon tetszik!:)

Gál Edith írta...

Bianka! Nekem első hallásra kicsit fura volt az alma-káposzta párositás. Nem szokott az asztalunkon együtt szerepelni e két étel. De ez az alma annyira finom izt ad a káposztának!!! Nálunk nyerő ez a fogás :)

Gál Edith írta...

Edith! Örülök, h tetszik! Nagyon nagyon finom kaja!! Egyébként Zsuzsamama székelyföldi születésű és rettentően ügyes háziasszony, pedig a hetvenet már meghaladta...

Andi írta...

Nekem jöhetne...imádnám az biztos. Még én se csináltam, de fogok!

egycsipet írta...

Nagyon guszta, mindent szeretek benne, úgyhogy így egyben is szeretném!

Gál Edith írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Juci írta...

Ezt a receptet föltétlenül el fogom készíteni!

Gál Edith írta...

Andi, Egycsipet és Juci! Nagyon örülök, hogy tetszik Nektek! :)
KÖSZÖNÖM!!

Ottis írta...

Kár, hogy csak most olvasom, mert reggel csirkepaprikást készítettem.Legközelebb így készítem én is, nagyon ötletes!

Jade írta...

Szinte magam elott latom Zsuzsamamat, ahogy mesel...

Ki fogom probalni, mindenkeppen!!!

Gál Edith írta...

Ottis, örülök, hogy tetszik!

Gál Edith írta...

Judith, nagyon aranyos volt. Tudod te, hogy Ő hogy mesél... Remélem nektek is fog izleni :)

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design