Pages

NARANCS SZÓSZOS FÁNK- VKF40.

2011. január 19., szerda




Amikor TücsökBogár kihirdette a VKF40.-ik fordulóját, kicsit elgondolkoztam, hogy vajon be fogok-e nevezni... Ugyanis nem túl sűrűn sütök fánkot és még ilyenkor is eléggé félve fogok neki, mert: nehogy ne találjam el a tésztáját, vagy ne szívjon be sok olajat, vagy hogy is legyen szalagos? Szóval ezek a kérdések sokat foglalkoztattak "fánk-témában". Aztán megkérdeztem számomra fontos embereket, hogy mi is a finom, szalagos fánk titka? Aradon élő Adina nagynénim aztán adott néhány jótanácsot és egy -szerinte- nagyon jól bevált receptet. Azt mondtam neki: hogyha nekem is "bejön" akkor ezentúl e recept szerint fogom a fánkot sütni. És bejött!!! Ha jól számoltam, ez életem harmadik fánkja, de őszintén mondom: nem emlékszem, mikor ettem utoljára ilyen finom fánkot... :) És nagyon boldog vagyok, hogy "tökéletes" fánkot sikerült sütnöm!! ( ez volt mindenki véleménye !! :)))


Íme a recept: 6 dl tej, 6 dkg élesztő ( ebben az esetben én 2,5 ek szárított élesztőt használtam), 3 ek cukor, 10 dkg olaj, 3 tojás, csipetnyi só, 1 kg liszt.

A liszthez keverjük az élesztőt, sót, cukrot és a tojásokat, a langyos tejet, végül pedig az olajat. Jól kidolgozzuk és hagyjuk duplájára kelni. Aztán lisztezett deszkára borítjuk, vékonyra kinyújtjuk, fánk-szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk és újból hagyjuk kelni. A leesett darabokból -miután kissé összegyúrtuk és kinyújtottuk vékony rudakat sodrunk és összecsavarjuk. Ezeket is hagyjuk kelni. Ezután bő, forró olajban kisütjük. Gazdagon meghintjük porcukorral és a narancs szósszal leöntve tálaljuk.
A narancs-szósz hozzávalói: fél bögre cukor, 1 ek kukorica keményítő, 1 tk reszelt narancshéj, fél bögre forró víz, fél narancs leve. Összekeverjük a cukrot, keményítőt és a narancshéjat. A forró vízhez öntjük ezt a keveréket és folytonosan kavargatva sziruppá főzzük, majd amikor ez a szirup teljesen kihűlt, hozzáöntjük a narancslevet.




19 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Akkor fánksütés terén egyformák vagyunk! :)
Nem titkolt célom volt a tökéletes szalagos fánk receptjének a megszerzése!
Tessék! Kaptunk Tőled egyet!

Gál Edith írta...

Anita! :))
Köszi!! :)

sedith írta...

Édes Istenem! Micsoda fánkok, micsoda fotók! Edith, most rögtön bekapnék egyet, de csak a monitort nyalogathatom. :)

4Gyerek írta...

Na, palacsinta volta a mai napi nasi. Ellenkező esetben most az én monitorom is tisztára lenne nyalva. Photoshoppal sem csinálni gyönyörűbb fánkokat.

Colors in the Kitchen írta...

Ez fantasztikus Edith! És a narancsos szósz szerintem tökéletes mellé (még sose kóstoltam, de most már tudom, hogy fogom!! ) :)

Erinacea írta...

A narancs-szósz nagyon tetszik! Még nem sütöttem soha szalagos fánkot, de már érik az elhatározás :)

Bianka írta...

Gyönyörű képek és a fánk valami csodás, tökéletes....

Gál Edith írta...

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm!!!

Nagyon jól jönnek most ezek a kedves szavak... :)

Juci írta...

Imádom!
Tavaly sütöttem ilyen csavarós fánkot, meg kell ismételjem.

Gál Edith írta...

Juci! :)

egycsipet írta...

Hű, de jól néz ki! A szalagos is, na de az a csavart fánk! Csodás! :))

Gál Edith írta...

Egycsipet! Köszönöm!! :)

Borbély Anita írta...

Csodálatosak!

Gál Edith írta...

Anita! Nagyon köszönöm!!! :)

Névtelen írta...

Megsütöttem. Életem első fánkja és csodálatos lett. Köszönöm! Blanka

Gál Edith írta...

Blanka! Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik!! :)

Titi írta...

Hát ez mekkora ötlet! Nekem valahogy mindig olyan macera-érzésem van, amikor a maradék tésztát újra kell gyúrni, nyújtani, szaggatni. De ezek a csavarkák nagyon jól néznek ki, asszem ezentúl én is így fogom csinálni, ha engedélyt kapok rá ;) Szerintem szabadalmaztasd! :)

Gál Edith írta...

Titi, :))
Nagyon köszönöm!!:)
Örülök, hogy tetszenek!

Titi írta...

Kedves Edith, el is készítettem, a fonatok után persze beindult az ihlet és csináltam belőle csigákat is :)
Fel is tettem a blogomra a posztot, persze megírtam, hogy tőled származik a recept és az ötlet is.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS