2011. január 20., csütörtök
Sajtos fánk sajtmártással- VKF 40.
Nem szokásom naponta posztolni recepteket, de ez most így alakult... Most voltak meg a hozzávalók, most készítettem el.
Annyira ízlett a családnak, hogy alig sikerült valamennyit megmenteni, hogy lefotózzam.
A sajtmártás receptje Gergely Éva: "Erdélyi ízek" című szakácskönyvéből származik.
Hozzávalók: a fánkokhoz: 1 dl tej, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 tojás, 4 ek reszelt sajt, só, bors.
a sajtmártáshoz: 5 dkg vaj, 1 dl liszt, 4 dl tej, 2 tojássárgája, 10 dkg sajt, só, bors.
A fánkokhoz a tejet a vajjal felmelegítjük és amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a lisztet. Folytonosan kavargatva addig főzzük, míg a massza összeáll. Kicsit hűlni hagyjuk, aztán hozzáadjuk a felvert tojásokat, a reszelt sajtot és ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A tésztából kiskanállal gombócokat formázunk vagy csillagcsőrös habzsákba töltjük és spirálokat alakítunk ki, amiket sütőpapirral ellátott tepsiben, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütünk.
Ezidő alatt elkészítjük a sajtmártást: a vajat felforrósítjuk, hozzáöntjük a lisztet, de nem engedjük megpirulni, hanem amint felhabzott, azonnal felöntjük a tejjel vagyis besamelt készítünk. Langyosra hűtve belekeverjük a tojássárgákat és sóval, borssal fűszerezzük. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a reszelt sajtot.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
16 megjegyzés:
ez tuti fincsi.
de lécci javítsd a Gergely Éva könyv címét. Mert ízek, nem izék :D
(billentyű ördöge)
Nagyon guszta, ennék belőle :-)
Ha rajtam múlt volna fényképet nem tudtál volna róla készíteni! :)
Nagyon ígéretes! És végre sós!
Hű, ez nagyon jól hangzik, pont ma készítettem édes változatban, de ez sokkal jobban bejön.. Gratula!!
Nagyon fincsi lehet! :) Sose ettem még sós fánkot!
Nagyon finom lehet és igencsak guszta
Edith, valld be, hogy ezt nekem tetted fel! :D Sajtfüggő vagyok!!!
4Gyerek! Nagyon-nagyon köszönöm az észrevételt!!! :) Pedig átolvastam, mielőtt közzétettem... :( (Hát ha még 4 szemmel sem látok, akkor...)
Ottis, köszi!! :)
TücsökBogár! Én már észrevettem, hogy eléggé hasonlóan gondolkozunk! :) Csak mert én is arra gondoltam, hogy ennyi édes után nem árt egy kis sós... :)
Ritmus, nagyon szépen köszönöm!! :) Örülök, hogy tetszik!!
Colors in the Kitchen! Igy van. Tényleg nagyon finom!
Ez a fánk már szerepel a blogon egy leves betétjeként, és amikor először készitettem is (és most is) csak néhány darab érte meg a levesbetét "státuszt". A többit nagyon hamar "lekűldte" a család :)
Bianka! Nagyon köszönöm!! :)
Erinacea! :)) Nagyon örülök, hogy tetszik!! :)
Nyami, kéjek.
Ezt ki kell próbálni!!!!
PiciJuci! :)
Tücsök Bogárnak igaza van! Sós az igazi!
Az én kedvenceim a pici képviselő- vagy profiteroles alapba töltött füstölt sajtos krémes fánkocskák!
Trendo! Az nagyon finom lehet...!! :)
Valóban nagyon szép!
Anita! Nagyon kedves vagy! Köszönöm!!!! :)
Van számodra egy meglepim ,nézz be hozzám kérlek:)
Enikő! Nagyon köszi!!!! :)
Megjegyzés küldése