2011. szeptember 15., csütörtök

Kakaós-ananászos sütemény



Hozzávalók: a lapokhoz: 2 egész tojás, 4 ek  cukor, fél dl olaj, 1 dl tej, 1 citrom héja, 1 kiskanál szalalkáli, 1 kiskanál citromlé, 50 dkg liszt. A krémhez: 6 dl tej, 25 dkg cukor, 4 ek liszt, 2 tojás, 20 dkg vaj, fél citrom leve, 10 dkg durvára vágott dióbél, 1 ananászkompót, 3 ek kakaó,  színes cukorkák a diszitéshez.
Elkészítjük a  lapokat: a tojásokat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk apránként az olajat és a tejet, amivel elkeverjük, aztán a citrom héját, a citromlével oltott szalalkálit, végül pedig a lisztet, amivel közepesen kemény tésztát gyúrunk. Jól összeállítjuk a tésztát, majd elosszuk 5 egyenlő részre és mindegyik részből, lisztezett deszkán vékony lapot nyújtunk. A lapokat tepsi hátán, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. 
Krém: A tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a tejjel és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a langyosra hűlt krémet és a citromlevet. A krémből félreteszünk 3 ek-nyit, a többit kettőbe osztjuk: egyik felébe belekeverjük a kakaót és a diót, a másik felébe a levétől lecsurgatott és apró darabokra vágott ananászkompótot. Miután a lapok kihűltek, megtöltjük őket a két féle krémmel: a legalsó lapra kenjük az ananászos krémet, erre jön a második lap, ezt megkenjük a kakaós-diós krémmel, a harmadik lapot újból az ananászos krémmel, a negyediket a kakaóssal, végül pedig az ötödik lapra tesszük a megmaradt 3 ek krémet és meghintjük a színes cukorkákkal. A süteményt másnapig hideg helyen tartjuk, addig a lapok szépen megpuhulnak és szépen szeletelhetőek.

4 megjegyzés:

Márti írta...

Ez nagyon jó kis süti, nem mellesleg, jól is néz ki:)

Petra írta...

Nagyon gusztusos sütit készítettél már megint. El is mentem a receptet. :))))

Bianka írta...

Nagyon guszták

Gál Edith írta...

Köszi nektek!:)

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design