2010. április 24., szombat

MOGYORÓS-ALMÁS SÜTEMÉNY


Egy "CARTICICA PRACTIC"ban találtam erre a receptre, azonnal megtetszett és gondoltam, kipróbálom. Nem csalódtam :)
Hozzávalók: a piskótához: 7 tojásfehérje, 4 tojássárgája, 1 dl tej, 9-9 ek cukor és liszt, fél csomag
sütőpor, 1 csipet só
a sziruphoz és a krémhez: 10 ek cukor, 2 csomag vaniliás cukor, 5dl viz, 1 kg alma, 1 narancs és 1 citrom, 1 liter körtenektár, 2 csomag vanilia pudingpor
a diszitéshez: 10 dkg pörkölt, durvára vágott mogyoró, 2,5 dl tejszin kemény habja



A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a csipet sóval és a cukor felével. A tojássárgákat a cukor másik felével és a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habot. Óvatosan összekeverjük és piskótaként, tűpróbáig sütjük. Kihűlés után 2 lapba vágjuk.

A sziruphoz karamellizáljuk a cukrot, felöntjük a vizzel és felforraljuk, majd beletesszük a megtisztitott, kockákra vágott és citromlével meglocsolt almákat. Nagyon kevés ideig pároljuk, aztán leszűrjük az almákat 1 dl sziruppal együtt. A megmaradt szirupba tesszük a vaniliát és a citrusok levét. A krémhez 2-2 dl nektárban külön-külön feloldjuk a zselatint és a pudingport. Közben a vaniliás-citrusleves szirupot és a megmaradt 6 dl nektárt kis lángon felforraljuk és hozzáadjuk a feloldott pudingport. Kevergetjük mig besűrűsödik. Levéve a tűzről, azonnal belekeverjük a feloldott zselatint. Ebben az esetben nem kell külön a zselatint felolvasztani, ugyanis a forró krémben éppen megfelelőre fog oldódni.

Az alsó piskótalapot meglocsoljuk a félretett 1 dl sziruppal, rajta szépen elosztjuk az almákat, ráöntjük a pudingos-zselatinos nektárt, erre pedig helyezzük a második piskótalapot. Erre a második lapra simitjuk a felvert tejszinhabot és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. 5 órán keresztül hűtőben tartjuk, aztán kockákra vágva kináljuk.


18 megjegyzés:

Melinda írta...

Remekül néz ki! Gratulálok a blogodhoz!

Ottis írta...

Nagyoon, nagyon guszta!

Ottis írta...

És a kép is gyönyörű!

Gál Edith írta...

Melinda, köszönöm! :)

Gál Edith írta...

Ottis drága, örülök, h tetszik!! :)

Bianka írta...

Fenséges kép egy fenséges desszertről

Edó írta...

Nagyon szepseges!:)

Gál Edith írta...

Bianka és Edó! Köszönöm, nagyon aranyosak vagytok! :)

Judith írta...

Hat, csurog a nyalam a kepek lattan! Ezt mindenkeppen ki kell probalnom!

Gál Edith írta...

Ok, Hugi, mindent bele! Szerintem nektek is fog izleni.
Pussz:)

Kata írta...

Edit, ez nagyon tuti és gyönyörűűűű!

Gál Edith írta...

Kata, köszönöm :)

Főz és fecseg írta...

Edit ez fantasztikusan néz ki, nagyon finom lehet!

Andi írta...

Nem találok szavakat, meseszép!

Jutka írta...

Nagyon jol nez ki..van meg?

Gál Edith írta...

Kedves Főz és fecseg, Andi és Jutka! Nagyon örülök, hogy tetszik nektek! Jutka, sajnos már rég elfogyott. Még a másnapot sem értem meg szegény...:) Legközelebb legalább dupla adagot leszek kénytelen sütni:)

Mézigörl írta...

Ínycsiklandozó...nagyon finom lehet, és a képek is gyönyörűek!!!:)

Emese írta...

akorte nektart lehet e mas nektaral helyetesiteni

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design