Pages

SZILÁGYSÁGI FEHÉR CSŐRÖGE

2009. december 3., csütörtök

  5 tojás fehérjét felverjük jó  kemény habnak egy csipet sóval. Hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját és fél kg liszthez tesszük. Ugy gyúrjuk, mint a levestésztát és ugyanolyan vékonyra is nyújtjuk, de csak kevés pihentetés után. Derelyevágóval felvágjuk, csőrögét formázunk belőle és bő, forró olajban megsütjük. Csak 2-3 darabot lehet tenni az olajba, mert nagyon hirtelen sűl. Mire betettük a 3.darabot kell is forditani és mindjárt kivenni, mert nem szabad megpirúljon, majdnem fehér kell maradjon.
Nagyon finom omlós- ropogós, alig lehet megfogni annyira törékeny. Aztán lehet porcukrozni.
 Anyukám nagyon sokszor készitett un. Rózsa-csőrögét: egy hosszú csikot vágunk, ugy formázzuk mint a perecet, de nem csavarjuk meg! Épp csak keresztezzük, nem nyomkodjuk össze hanem szabadon hagyjuk és csak a legvégét nyomjuk össze. Lehet nem sikerült érthetően leirni, de ha legközelebb készitek akkor lesznek hozzá fotók is :))


           Ugyancsak csőröge, de másabb mint az átlagos:
 Fél kg liszthez fél kávéskanál szódabikarbónát keverünk, sót és kevés cukrot adunk hozzá, 5-6 tojás sárgáját és kemény habját, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy teszta legyen. Fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk( NEM GYÚRJUK! ANNÁL LÁGYABB KELL LEGYEN A TÉSZTA!) 10-15 percig pihentetjük, aztán kanállal veszünk ki belőle és lisztezett deszkán kézzel hosszú csikra lapogatni, felvágni és sütni. Ez is puha, könnyű laza és omlós lesz, de ezt pirosra kell sütni.

Nincsenek megjegyzések:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS