2009. december 3., csütörtök

SZILÁGYSÁGI FEHÉR CSŐRÖGE

  5 tojás fehérjét felverjük jó  kemény habnak egy csipet sóval. Hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját és fél kg liszthez tesszük. Ugy gyúrjuk, mint a levestésztát és ugyanolyan vékonyra is nyújtjuk, de csak kevés pihentetés után. Derelyevágóval felvágjuk, csőrögét formázunk belőle és bő, forró olajban megsütjük. Csak 2-3 darabot lehet tenni az olajba, mert nagyon hirtelen sűl. Mire betettük a 3.darabot kell is forditani és mindjárt kivenni, mert nem szabad megpirúljon, majdnem fehér kell maradjon.
Nagyon finom omlós- ropogós, alig lehet megfogni annyira törékeny. Aztán lehet porcukrozni.
 Anyukám nagyon sokszor készitett un. Rózsa-csőrögét: egy hosszú csikot vágunk, ugy formázzuk mint a perecet, de nem csavarjuk meg! Épp csak keresztezzük, nem nyomkodjuk össze hanem szabadon hagyjuk és csak a legvégét nyomjuk össze. Lehet nem sikerült érthetően leirni, de ha legközelebb készitek akkor lesznek hozzá fotók is :))


           Ugyancsak csőröge, de másabb mint az átlagos:
 Fél kg liszthez fél kávéskanál szódabikarbónát keverünk, sót és kevés cukrot adunk hozzá, 5-6 tojás sárgáját és kemény habját, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy teszta legyen. Fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk( NEM GYÚRJUK! ANNÁL LÁGYABB KELL LEGYEN A TÉSZTA!) 10-15 percig pihentetjük, aztán kanállal veszünk ki belőle és lisztezett deszkán kézzel hosszú csikra lapogatni, felvágni és sütni. Ez is puha, könnyű laza és omlós lesz, de ezt pirosra kell sütni.

0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design