2014. május 31., szombat

Meggyes pite



Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg hideg vaj, 1 tojássárga, 4 evőkanál nagyon hideg víz, 10 dkg cukor, 30 dkg liszt, csipetnyi só. A meggyes töltelékhez: 1 kg kimagvalt meggy, 10 dkg cukor, 4 evőkanál étkezési keményítő. A kenéshez 1 tojás, a szóráshoz porcukor.

Elkészítése: A tésztához a liszthez adjuk a cukrot, a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgával elkevert vízzel gyorsan összedolgozzuk a tésztát, háztartási fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük 30 percre. Ezalatt készítjük el a meggyes tölteléket: a meggyhez adjuk a cukrot és a keményítőt, összekeverjük, aztán félretesszük. Ezután a tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk. Egyiket a sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, ráhalmozzuk és elegyengetjük a meggyes tölteléket, a töltelékre tesszük a másik lapot, amit villával megszurkálunk, majd a tésztát megkenjük a -kevés vízzel- felvert tojással, végül pedig előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük és szeletekre vágva kínáljuk.


 Megj. Abban az esetben ha cseresznyével szeretnénk készíteni ezt a süteményt, mindenképpen csökkentsük a cukor mennyiségét. Ha pedig meggyel készítjük, tetszés szerint ízesíthetjük a tölteléket őrölt fahéjjal is.


0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design