2009. december 1., kedd

FAHÉJAS TÉLI ALMATORTA




Ha meglátok egy jó konyhai lapot, azonnal "rászabadulok" és gyorsan kinézem belőle, melyik is az a recept, amelyiket szivesen elkésziteném. Igy történt ez egy pár évvel ezelőtt, amikor Adina nagynénim (aki mellesleg nagyon nagyon jó és ügyes háziasszony és remek tésztákat süt) kapott egy csomó "Kiskegyed konyháját". Szerelem volt első látásra! Azonnal megtetszett nekem ez a torta és azóta rengetegszer elkészitettem már. Minden büszkeség nélkül állithatom, hogy FANTASZTIKUS!!! Aki nem hiszi, járjon utána :)))




A tésztához 3 tojásból készitettem hagyományos piskótát. Az eredeti recept nem igy van, de nekem ez jobban bevált. Ezért csak a krém hozzávalóit és elkészitési módját részletezem.
Fél kg almát meghámozunk, kockákra vágunk, citromlével meglocsoljuk és 1 3/4 dl almalével, 5 dkg cukorral felforraljuk. 3-4 percig pároljuk és besűritjük kevés hideg vizben elkevert 1 csomag vaniliás pudingporral. Beáztatunk 20 gr zselatint is. Aztán 3 dl joghúrtot összekeverünk 25 dkg Mascarponeval( én készitettem házi krémsajtot Kiskukta recije szerint: 9dl tejfölből lett 40 dkg krémsajtom :) ezúton is hálás köszönet a receptért!), 1 vaniliás cukorral és 10 dkg kristálycukorral, hozzáadjuk a felolvasztott zselatint, még fél dl almalét, a kihűlt almás pudingot, végül pedig 2,5 dl felvert tejszinhabot. Ezt a krémet rásimitjuk a kihűlt piskótára, 4-5 órát hűtjük, tálcára helyezzük és fahéjjal megszórjuk.

8 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Nagyon fincsi lehet! Örülök, hogy felhasználtad a házi krémsajt recit! Olyan jó, mert amúgy elég húzós az ára, gondolom otthon is...

Budai Evódia írta...

hú, ezt kipróbáljuk...

Gál Edith írta...

Kiskukta, hát igen. Eléggé drága itthon is a Mascarpone, de a tejfölt megkaptam akciós áron és igy még olcsóbban jöttem ki vele. A sajtkrémet pedig kettőbe osztva felhasználtam.

Gál Edith írta...

Evódia! Megtiszteltetés, hogy olvasol!!
A sütit érdemes kipróbálni. Nagyon finom! Ha ugy gondolod, majd ird meg, hogy izlett-e a családnak. Szép és áldott napot nektek.

Budai Evódia írta...

na, éppen most jöttem vissza hozzád, hogy nyomtassam ki a receptet. ez lesz a 15. évfordulós tortánk:). nem akarok valami kacifántos drágaságot. köszi szépen ezeket a finomságokat!

Gál Edith írta...

Evódia! A Fentvaló további gazdag áldását kivánom házasságotokra és családotokra!
A helyzet az, hogy nem biztos, hogy minden nap teszek majd fel recepteket, de mikor az ihlet oldalba vág, akkor biztos!:))))És te is nagyon finom dolgokat készitesz!!!

Hilda írta...

én is kipróbáltam szombaton :) nagyon finomra sikerült :D
Köszi szépen a receptet !

Gál Edith írta...

Hilda, örülök, hogy tetszett!! :)

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design