Hozzávalók: A tejpudinghoz: 20 dkg tejszín, 3 dl tej, 5
dkg cukor, 1 rúd vanília, 15 g zselatin. A ribizli szószhoz: 20 dkg piros és
fekete ribizli vegyesen, 2 evőkanál cukor, fél teáskanál étkezési keményítő. A
díszítéshez citromfű.
Elkészítése: A zselatint 2 evőkanál hideg vízbe áztatjuk.
A vanília rudat éles késsel hosszában felvágjuk, a kis magocskákat a kés hegyével
kikaparjuk, majd a vanília rúddal együtt a tejszínnel és a cukorral elkevert
tejbe keverjük. Az így ízesített tejett kis lángon felforraljuk, kb. 10 percíg
lassan főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a vanília rudakat
és hagyjuk kicsit lehűlni a vaníliás tejet. Ezidő alatt a zselatint nagyon kis
lángon folytonosan kevergetve felolvasztjuk, majd a vaníliás tejhez keverjük. A
krémet 4 darab –hideg vízzel kiöblített- formába öntjük, mindegyikbe kb. 1,5
dl-nyit. Min. 2 órára, de legjobb ha egy egész éjszakára hűtőszekrénybe
tesszük, hagyjuk megdermedni. A ribizliszószhoz a gyümölcsöket megmossuk, majd
egy edényben a cukorral felmelegítjük, ezalatt a keményítőt nagyon kevés vízzel
eldolgozzuk és a forró gyümölcshöz adjuk, összekeverjük és addig főzzük, míg az
engedett lé besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor a tejpudingot tányérokra borítjuk - ez úgy lehetséges, hogy forró
vízbe mártott késsel a krémet körös-körül elválasztjuk a formától-, majd
leöntjük a ribizli szósszal. Citromfűvel díszítve kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése