2014. június 17., kedd

Ribizliszószos tejpuding



Hozzávalók: A tejpudinghoz: 20 dkg tejszín, 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 rúd vanília, 15 g zselatin. A ribizli szószhoz: 20 dkg piros és fekete ribizli vegyesen, 2 evőkanál cukor, fél teáskanál étkezési keményítő. A díszítéshez citromfű.

Elkészítése: A zselatint 2 evőkanál hideg vízbe áztatjuk. A vanília rudat éles késsel hosszában felvágjuk, a kis magocskákat a kés hegyével kikaparjuk, majd a vanília rúddal együtt a tejszínnel és a cukorral elkevert tejbe keverjük. Az így ízesített tejett kis lángon felforraljuk, kb. 10 percíg lassan főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a vanília rudakat és hagyjuk kicsit lehűlni a vaníliás tejet. Ezidő alatt a zselatint nagyon kis lángon folytonosan kevergetve felolvasztjuk, majd a vaníliás tejhez keverjük. A krémet 4 darab –hideg vízzel kiöblített- formába öntjük, mindegyikbe kb. 1,5 dl-nyit. Min. 2 órára, de legjobb ha egy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hagyjuk megdermedni. A ribizliszószhoz a gyümölcsöket megmossuk, majd egy edényben a cukorral felmelegítjük, ezalatt a keményítőt nagyon kevés vízzel eldolgozzuk és a forró gyümölcshöz adjuk, összekeverjük és addig főzzük, míg az engedett lé besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor a tejpudingot tányérokra borítjuk - ez úgy lehetséges, hogy forró vízbe mártott késsel a krémet körös-körül elválasztjuk a formától-, majd leöntjük a ribizli szósszal. Citromfűvel díszítve kínáljuk.



0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design