Igazából sajttorta. És nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók: Az alaphoz: 20 dkg keksz, kb. 10 dkg vaj. A
krémhez: 90 dkg natúr krémsajt ( Mascarpone), 23 dkg cukor, 3 tojás és 1
tojásfehérje, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanálnyi reszelt citromhéj, 2 evőkanál
citromlé, 1 teáskanál vanília kivonat. A tetejére: 2 evőkanál étkezési
keményítő, 15 dkg cukor, 50 ml citromlé, 1 tojássárgája, 1,2 dl víz,
citromszeletek.
Elkészítése: Először elkészítjük a kekszes alapot: az
elmorzsolt/ledarált kekszet összekeverjük a felolvasztott vajjal, majd ezt az alapot egy sütőpapírral kibélelt jénai sütőformába simítjuk, majd az edényt
hűtőszekrénybe tesszük, míg a krém elkészül. Ehhez a krémsajtot habosra
keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a citromlevet és héjat, a vaníliát,
végül egyenként a tojásokat és a tojásfehérjét. Ezt a habos krémet a kekszes
alapra öntjük, majd a formát előmelegített sütőbe téve, a süteményt kb. 40 perc
alatt készre sütjük. Ha időközben a teteje túlságosan megpirulna, takarjuk le
sütőpapírral vagy alufóliával. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután a keményítőt keverjük össze 10 dkg cukorral, fokozatosan adjuk hozzá a
vizet és a citromlevet, majd folyamatosan kavargatva forraljuk fel. Közben
külön egy kis tálkában villával verjük fel a tojássárgáját, majd a keményítős
keverékből adjunk hozzá 2 evőkanálnyit, ezután pedig ezt a tojássárgás
keveréket vékony sugárban keverjük hozzá a fővő citromleves keverékhez és
folyamatosan kavarva főzzük 1 percig. A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni,
majd kanalazzuk rá az időközben kihűlt süteményre. Hagyjuk dermedni, majd a
süteményt szeletekre vágva és citromkarikákkal díszítve kínáljuk.
Ötlet: innen
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése