Egy nagyon-nagyon finom és -szerintem- sikeres édesség...:)
Annyira, de annyira nehezen fogtam neki a kelt tésztáknak, most pedig hetente készítek iskolába, munkába...Jó választás, az unalmas szendviccsel felváltva :) És ezt csak azért említettem, hogy az olyan bátortalanok is -mint én voltam- bátorkodjanak és nyugodtan készítsék el!
Aki nem hinné, járjon utána :)
Hozzávalók ( kb. 40-50 darabhoz) : 1 kg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3
tojás, 5 dl tej, 2 evőkanál szárított élesztő, 1 narancs lereszelt héja,
csipetnyi só. A töltelékhez: 60 dkg túró, 20 dkg cukor, 10-15 dkg aszalt
áfonya/ mazsola, 1 tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 narancs lereszelt héja, 2
teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só. A kenéshez 2 tojás és 4 evőkanál tej,
a szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A liszthez keverjük a cukrot, a sót, az
élesztőt és a narancshéjat, hozzáöntjük a meglangyosított tejet és a tojásokat,
elkezdjük kidolgozni, fokozatosan adva hozzá a felolvasztott margarint. Jól (
hólyagosra) kidolgozzuk, majd letakarjuk és hagyjuk kétszeresére kelni. Ezidő
alatt készítjük el a tölteléket: a túróhoz adjuk az áfonyát/mazsolát, a tojást,
a darát, ízesítjük a cukorral, vaníliával, narancshéjjal és a sóval, jól
összekeverjük, majd felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. Amikor a tészta
megkelt, lisztezett felületen átdolgozzuk, két részre osztjuk. Egyik darabot
kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, mindegyik
négyszög közepébe teszünk 1-1,5 teáskanálnyi túrós tölteléket, buktává
formázzuk, majd sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük a kész buktákat. Ott
letakarva, újból hagyjuk kelni, majd megkenjük a tojás-tej keverékkel és
előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre ( szép pirosra) sütjük.
Ugyanígy járunk el a második darab tésztával. Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni,
majd porcukorral meghintve kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése