Hozzávalók: A pitéhez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 evőkanál vaj felolvasztva, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só. A körtékhez: 4 körte, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, csipetnyi őrölt fahéj. A forma kikenéséhez: vaj és 2 evőkanál cukor. A szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, a vanília kivonatot, aztán lassanként a tejet, végül pedig az olvasztott vajat. A tésztát hagyjuk pihenni, míg elkészül a körte. Ehhez a körtéket megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, aztán vékony szeletekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot, aztán beletesszük a körte szeleteket és kis lángon addig pároljuk ( kb. 10 percig), míg a körte elfővi az engedett levet és elkezd karamellizálódni. Ekkor levesszük a tűzről és a fahéjjal ízesítjük. A tészta 2/3-át egy vajjal kikent és cukorral meghintett jénai formába öntjük, elhelyezzük benne a körte szeleteket és ezekre ráöntjük a megmaradt tésztát. A formát előmelegített sütőbe tesszük és a pitét kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaláskor meghintjük porcukorral és szeletekre vágva kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése