Hozzávalók: A húshoz: 1 kg csirkecomb, zöldpetrezselyem,
majoránna, kevés csilipor, 1 vöröshagyma, olaj, só, bors, ételízesítő. A tarhonyához:
kb. 40 dkg tarhonya, olaj, víz, só. A céklasalátához: 4 közepes nagyságú cékla,
fél teáskanál reszelt torma, fél evőkanál köménymag, 2 evőkanál cukor, 1 dl
ecet, 5 dl víz.
Elkészítése: A megmosott hús mindkét oldalát meghintjük a
sóval, a borssal és az ételízesítővel, a fűszernövényekkel és a csiliporral. Az
ily módon előkészített húst sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, közé
rakosgatjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott hagymát, majd a tepsit
alufóliával lefedve, előmelegített sütőbe tesszük és a húst kb. 50 perc alatt
szép pirosra/készre sütjük úgy, hogy az utolsó 15 percben a fóliát levesszük,
hogy a hús szépen megpiruljon. Ezidő alatt a céklafejeket alaposan tisztára súroljuk és vízben
puhára főzzük. Miután kihűltek, meghámozzuk és tetszés szerint szeleteljük
(karikára, csíkokra vagy kockára vághatjuk). A tormát a köménymaggal együtt a
céklához adjuk. A vizet az ecettel
felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, ezzel leforrázzuk a céklaszeleteket, majd
hagyjuk teljesen kihűlni. Most pedig a tarhonyát készítjük el: kevés olajon
addig pirítjuk a tarhonyát ( folytonosan kavargatva), míg szép aranybarnák
lesznek a szemek. Ekkor a tarhonyát felöntjük kb. 2-szeres mennyiségű forralt
vízzel, sóval ízesítjük, összekeverjük és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. A
tarhonyát a kisült hússal és a kihűlt céklasalátával kínáljuk.
2 megjegyzés:
Edith érdekes, hogy a sült csirkecombhoz tarhonyát adsz köretnek, nálunk a tarhonya mindig szószos húsokhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz kerül leginkább, a sültekhez mindig krumpli vagy rizs, esetleg rizi-bizi szokott lenni, de végül is ennek nincs nagy jelentősége, csak mennyire mások a szokások:-))) BUÉK neked és sok puszi:-)))
Neked, nektek is boldog új évet kívánok, kedves Anikó! :)
Megjegyzés küldése