Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6
evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. a karamellhez: 10 evőkanál
cukor. A krémhez: 2 tasak vanília ízű pudingpor, 8 dl tej, 2 evőkanál liszt, 25
dk cukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 25 dkg vaj. A tetejére: 3,5 dl tejszín
és reszelt csokoládé.
Elkészítése: Hagyományos módon elkészítünk egy piskótát 6
tojásból: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük fokozatosan hozzáadva a cukrot,
ezután a habhoz keverjük a tojássárgákat, végül pedig nagyon óvatosan a sóval
és a sütőporral átszitált lisztet is a tésztához keverjük. Ezt a tésztát egy
sütőpapírral ellátott tepsibe töltjük, majd előmelegített sütőbe kb. 20 perc
alatt készre ( tűpróbáig) sütjük. Ezidő alatt a cukrot vigyázva
megkaramellizáljuk, majd ezt a karamellt azonnal a sütőből kivett piskótára
kenjük és hagyjuk dermedni. Közben elkészítjük a krémet is: a pudingport a
liszttel, a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd kis lángon és
folyamatosan kavargatva besűrítjük. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a
kivonatot és hagyjuk kihűlni, majd a habosra kevert vajhoz adagoljuk
evőkanállal. Ezt a krémet az időközben megdermedt karamellre öntjük, a
süteményt pedig hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen a krém. Ezidő alatt a
tejszínt habbá verjük, majd a krém tetejére halmozzuk, végül pedig a sütemény
tetejét reszelt csokoládéval díszítjük és szeletekre vágva kínáljuk.
5 megjegyzés:
Szeretnem megkerdezni hogy mekkora tepsibe kell sutni valamint hogy tettel-e a pudinghoz egy kis zselatint mert jo szilardnak nez ki?
A krémbe nem tettem zselatint, ugyanis állagában nagyon sokat segít a pudingpor és ez utóbbi elég.
Ha jól emlékszem, talán 25x30 cm-es tepsiben sütöttem.
A karamell kemény marad a krém alatt? Ha igen, hogyan szeletelhető?
Igen, a karamell kemény marad, de hangsúlyozni szeretném, hogy nagyon vékony rétegű a karamell. Eddig nem volt problémám a sütemény szeletelésével :) Remélem, másnak sem lesz.
Én karamell helyett megkentem a piskótát házi baracklekvárral! Isteni lett
Megjegyzés küldése