2015. február 25., szerda

Túrós kifli



Hozzávalók: 1 kg liszt, 9 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dl tej, 1,5 dl olaj, 6 dkg friss- vagy 2 evőkanál szárított teáskanál élesztő,  só. A túrós töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 2 evőkanál cukor, 1-1 teáskanálnyi reszelt citromhéj és vanília kivonat, fél teáskanál étkezési keményítő, csipetnyi só. A kenéshez tojás, a szóráshoz porcukor.

Elkészítése: Ha friss élesztővel készítjük a kifliket, akkor a cukorhoz adjuk a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk néhány percet, míg az élesztő elkezd „ dolgozni”. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat és a tojást, majd jól kidolgozzuk. Ha szárított élesztővel dolgozunk, akkor a liszthez adjuk az élesztőt, a sót, a cukrot, a tojásokat és a felmelegített tej és olaj keverékét, majd a tésztát jól kidolgozzuk. Ezután letakarva, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett deszkán 4 részre osztjuk, mindegyik részt vékony körré nyújtjuk és 8-8 szeletre vágjuk. A szeletekre teszünk 1-1 teáskanálnyi tölteléket, amihez a túrót összekeverjük a cukorral, a sóval, a citromhéjjal, a vaníliával és a keményítővel, majd a szeleteket kiflikké sodorjuk és egy sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük őket, újbóli 30 percre letakarva kelesztjük. Ezután villával felvert tojással megkenjük őket és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd tálalás előtt meghintjük porcukorral.

0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design