Hozzávalók: 1 kg liszt, 9 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dl
tej, 1,5 dl olaj, 6 dkg friss- vagy 2 evőkanál szárított teáskanál élesztő, só. A túrós töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 2
evőkanál cukor, 1-1 teáskanálnyi reszelt citromhéj és vanília kivonat, fél
teáskanál étkezési keményítő, csipetnyi só. A kenéshez tojás, a szóráshoz
porcukor.
Elkészítése: Ha friss élesztővel készítjük a kifliket,
akkor a cukorhoz adjuk a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk
néhány percet, míg az élesztő elkezd „ dolgozni”. Ezután hozzáadjuk a lisztet,
a sót, az olajat és a tojást, majd jól kidolgozzuk. Ha szárított élesztővel
dolgozunk, akkor a liszthez adjuk az élesztőt, a sót, a cukrot, a tojásokat és
a felmelegített tej és olaj keverékét, majd a tésztát jól kidolgozzuk. Ezután
letakarva, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett deszkán 4
részre osztjuk, mindegyik részt vékony körré nyújtjuk és 8-8 szeletre vágjuk. A
szeletekre teszünk 1-1 teáskanálnyi tölteléket, amihez a túrót összekeverjük a
cukorral, a sóval, a citromhéjjal, a vaníliával és a keményítővel, majd a
szeleteket kiflikké sodorjuk és egy sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük
őket, újbóli 30 percre letakarva kelesztjük. Ezután villával felvert tojással
megkenjük őket és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A
sütőből kivéve hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd tálalás előtt meghintjük
porcukorral.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése