2011. június 24., péntek

Sonkás-sajtos piritott kenyér


Hozzávalók: 4 szelet ún. „parasztkenyér”, 4 szelet sonka, kb. 10 dkg-nyi kenhető sajt, 4 ek olivaolaj, 3 ek baracklekvár, 1 ek Dijoni mustár.


2-2 szelet kenyeret megkenünk a sajttal, ráhelyezünk 2-2 szelet sonkát, a kenyérszeleteket egymásra helyezzük, majd nagyon kevés olajon megpirítjuk mindkét oldalukat. Közben elkészítjük a „mártást”: a baracklekvárt elkeverjük a Dijoni mustárral. A megpirított kenyérszeleteket félbevágjuk és a szósszal kínáljuk.


Forrás: innen

2011. június 21., kedd

Pizza


Az elmúlt héten készítettem. Annyira ízlett mindenkinek, hogy hamarosan repetázunk :)

Jamie Oliver pizza tésztája
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 ek só, 2,5 bögre langyos víz, 5 dkg friss élesztő, 1 ek cukor, negyed bögre olivaolaj.
A paradicsommártáshoz: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olivaolaj, 1 doboz hámozott paradicsom, só, bors.
A feltéthez: mozzarella, paradicsom, kukorica, sonka, olajbogyó, rukola, bazsalikomlevelek.
A lisztet kelesztőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a liszt közepébe gödröt alakítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és hozzáöntünk kevés vizet. Hagyjuk az élesztőt dolgozni, majd jól kidagasztjuk a tésztát. Végefele hozzáadjuk az olajat. Ezután hagyjuk a tésztát duplájára kelni, majd miután megkelt, 4-be osztjuk, egyenként kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, megkenjük a paradicsomszósszal, rátesszük a feltéteket, meglocsoljuk olivaolajjal és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
A paradicsommártást úgy készítjük, hogy a megtisztított hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk és forró olajban megpároljuk. Belekeverjük a paradicsomot és közepes hőnél, fedő nélkül hagyjuk pépessé sűrűsödni a mártást, majd sóval és borssal fűszerezzük.

2011. június 18., szombat

Rukolasaláta grillezett csirkemellel, gorgonzolával, paradicsommal és kukoricával


Hozzávalók: 2 ek olivaolaj, 1 darab csirkemell, só, bors, 2 cső főtt kukorica, 2 ek citromlé, 10 dkg rukola, 2 paradicsom, 10 dkg gorgonzola sajt.


A csirkemellet megfűszerezzük a sóval és borssal, majd mindkét oldalán 1-2 percig grillen megsütjük. Aztán 5 percig pihentetjük, épp addig, míg elkészül a saláta. Egy nagy tálban elkeverjük a citromlevet az olajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a megtisztított, megmosott rukolát, a szeletekre vágott paradicsomot, az elmorzsolt Gorgonzolát, a csőről levágott kukorica szemeket, végül pedig a csíkokra vágott csirkemellet. Jól összekeverjük és azonnal tálaljuk.


Forrás: Martha Stewart

2011. június 14., kedd

Borban párolt húsgombócok párolt rizzsel és zöldségekkel


Hozzávalók: 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zsenge karalábé, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér és 1 csokor petrezselyem zöldje, 20 dkg friss zöldborsó, 50 dkg darált csirke- vagy pulyka hús, 1 zsemle, 1 tojás, 1 dl fehérbor, 1 zöldségleveskocka, só, bors, olaj.


A zsemlét beáztatjuk, a megtisztított, megmosott zöldségeket felaprítjuk: a hagymát és fokhagymát apróra, a karalábét kockákra, a sárgarépát és petrezselyemgyökeret karikákra, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, hagymát, a petrezselyemzöld felét, a tojást és a kinyomkodott zsemlét. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, jól összedolgozzuk és gombócokat formázunk belőle. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húsgombócokat, kicsit ellapítjuk, majd erős tűzön kicsit megpirítjuk őket. Ezután alájuk öntjük a bort és fedő alatt, 10 percig pároljuk, aztán fedő nélkül megpirítjuk a fasírtokat. Kivesszük őket az olajból. A visszamaradt olajba tesszük a karalábét, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zöldborsót. Erős tüzön keveset piritjuk, majd aláöntünk kb. 1 dl vizet, beletördeljük a leveskockát és félig lefedve puhára, de ropogósra pároljuk. Ezután megszórjuk a maradék petrezselyem zöldjével, a zöldségre tesszük a húsgombócokat, megforrósitjuk, majd párolt rizzsel tálaljuk.

2011. június 8., szerda

Gyümölcskocsonya


Hozzávalók: 12,5 dkg meggy, málna és ribizli, 2 dl+1, 25 dl meggylé, 3 ek cukor, 3 dkg étkezési keményítő, 1 rúd fahéj.
A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagvaljuk, a ribizli szemeket leszedegetjük a szárakról. A 2 dl gyümölcslét összekeverjük 2 ek cukorral, beletesszük a fahéjat és felforraljuk. Ezután adjuk hozzá a ribizlit és a meggyet, majd 2-3 percig forraljuk. A maradék meggylével simára keverjük a keményítőt, hozzáöntjük a fahéjas meggyléhez, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a keverék besűrűsödik. Most adjuk hozzá a málnát és -ha szükséges- utánaizesitjük cukorral. Levéve a tűzről hagyjuk kihűlni, kivesszük belőle a fahéjat és poharakba öntve, hűtőszekrényben jól lehűtjük.

2011. május 19., csütörtök

Visszajöttem!

Újból itt vagyok!
Eltelt "néhány" nap (és hét) az utolsó bejegyzésem óta. Azóta sok minden történt... Jó is, kevésbé jó, sőt szomorú dolgok is történtek. De itt és most nem szeretnék a negatív dolgokról beszélni, inkább arról, hogy :
- nagyon szépen köszönöm a húsvéti jókívánságokat mindazoknak, akik akkor írtak megjegyzéseket a blogomra
- a személyes beszélgetéseken keresztül többen is érdeklődtek hogylétem felől. Ezt is köszönöm!
Az utóbbi napokban, hetekben nem ültem ám tétlenül, sok édességet készítettem, majd igyekszem néhányat bemutatni Nektek.
Most egy nagyon finom Panna Cottát hozok.

Hozzávalók: 40 dkg tejszin, 6 dl tej, 10 dkg+ 4 ek cukor, 2 csomag vaniliás cukor, 15 g zselatin, 40 dkg meggy (én most ribizlit is használtam)

A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük és belekeverjük a 10 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a vaniliás cukrot is. Az egészet kis lángon felforraljuk, majd 15 percig lassan főzzük. Közben a zselatinra öntünk 1 dl vizet. A tej- tejszín keveréket levéve a tűzről hagyjuk kicsit lehűlni és belekeverjük az időközben felolvasztott zselatint. Kicsit elkeverjük, majd ezt a krémet 8 db hideg vizzel kiöblitett pohárba öntjük. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjenek. A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagvaljuk, megmelegitjük 4 ek cukorral, úgy hogy csak egy nagyon kicsit főzzük szét. A panna cottát a poharakból tányérra boritjuk (ehhez forró vizbe mártott késsel a krémet körös-körül elválasztjuk a formától) és a gyümölcsöntettel körülöntve tálaljuk.

2011. május 3., kedd

Erdélyi Konyha

Az Erdélyi Konyha elérhető Magyarországon is!!

Az ERDÉLYI KONYHÁT júniustól ELŐFIZETÉSBEN terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Terjesztési Központ.

Előfizethető az ország BÁRMELY postáján, a hírlapot kézbesítőknél, valamint megrendelhető:

e-mail-en: hirlapelofizetes@posta.hu

és telefonon 06-80/444-444 az ingyenes zöld számon.

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design