2013. február 4., hétfő

Májkrémes rizs



Hozzávalók: 30 dkg rizs, 3 vöröshagyma, 20 dkg májkrém vagy kenőmájas, 3 tojás, só, bors, olaj, ételizesitő, 1 csokor aprított petrezselyemzöld. A forma kikenéséhez olaj és liszt.
Elkészítése: A többször átmosott rizset sós vízben félig megfőzünk (kb. 20 perc alatt). Míg a rizs fő, az apróra vágott hagymákat az olajban megpároljuk, izesitjük sóval, borssal és ételizesitővel, majd összekeverjük a leszűrt rizzsel, a májkrémmel, a felvert tojásokkal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ezt a masszát egy olajjal kikent és liszttel meghintett formába simítjuk, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tetszés szerinti savanyúsággal kínáljuk.

2012. december 19., szerda

KELLEMES KARÁCSONYT!



Minden erre tévedőnek nagyon boldog Karácsonyt és még boldogabb Új Évet kívánok sok szeretettel!

2012. december 17., hétfő

Krémsajtos kávés sütemény


Hozzávalók: A piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só. A krémhez: 20 dkg krémsajt, 2 dl tejszín, 1 tasak kapucsinópor, 2 tasak instant kávé, szükség és ízlés szerint porcukor. A tetejére 1 tasak kapucsinópor.

Elkészítése: Hagyományos módon piskótát sütünk: a fehérjéket kemény habbá verjük a sóval és a cukorral, hozzájuk adjuk a sárgákat, végül pedig a kakaós lisztet. Sütőpapirral ellátott tepsiben tűpróbával készre sütjük. Ezidő alatt elkészítjük a krémet: a krémsajthoz adjuk a kávé porokat, a tejszint, amivel krémmé keverjük, majd szükség szerint izesitjük porcukorral. Ezt a habos krémet halmozzuk a kihűlt piskótára, majd meghintjük a kapucsinó porral, kissé kihűtjük, majd kockákra vágva kínáljuk. 


2012. december 7., péntek

Tehéntúrós sütemény





 Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só. A forma kikenéséhez vaj és liszt.

Elkészítése: 2 tojást habosra keverünk 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral és a sóval, hozzáadjuk az olvasztott és langyosra hűlt vajat és a tejfölt, majd a sütőporral elkevert lisztet. Legvégül a tojással, a maradék cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük a túrót. A masszát vajjal kikent és kilisztezett tortaformába öntjük, közepébe pedig tesszük az izesitett túrót. Előmelegített sütőben készre sütjük kb. 35-40 perc alatt. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve és szeletekre vágva kínáljuk.


2012. október 10., szerda

Izraeli fánk Jade szerint


Rákattantam a kelt tésztákra :) Majdnem minden héten összedobok valamit, amit tudok tenni a suliba is, meg munkába is. Hugicámhoz mentem - így virtuálisan, csak- ötletért, megláttam ezeket a zsömléket, tetszettek a lányoknak is, így nekiálltam.

Nem hiába vagyok nagyon büszke RÁ!!!

Receptet Judithnál találtok.



Köszi, Drági!!:)

2012. október 5., péntek

Szilágysági tojásleves (Torta leves)


Igen, azért lett torta leves, mert egyik szeretett sógornőm így nevezte el látva, hogyan vágja fel Anyukám a serpenyőben sütött piskótát :) És azóta nálunk ilyen néven maradt fenn... Nagyon-nagyon finom és sehol másutt nem ettem ilyen tojás levest.
És ma Anyukám főzött (az enyém soha nem lesz ilyen finom!!) és hívott, hogy fotózzam le ezt a különlegességet.
És készített hozzá egy ilyen őszi hangulatú szépséget.






A leves hozzávalói: A piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál liszt, só, bors, kevés olaj.
Továbbá: ecet, 2 evőkanál liszt, 1 közepes vöröshagyma, kb. 3 dl tej, 1,5 dl tejföl, kevés olaj.

Elkészítése: A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a tojások sárgáit, végül lazán belekeverünk a lisztet. Sózzuk, borsozzuk és palacsinta sütőben, kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Aztán kivéve, cikkekre vagy kockákra vágjuk és fővő, sós, ecetes vízbe tesszük.(ízlésnek megfelelően 1-2 evőkanál ecet szükséges hozzá). Hagyjuk főni, ezalatt hagymás rántást készítünk kb.2 evőkanál lisztből. Ezt tejjel elhabarjuk, beleöntjük a levesbe, felfőzzük, a végén pedig tejfölt teszünk bele, amivel már nem forraljuk.

Ennyi. Egyszerű és nagyszerű.
És -tudom, hogy ismétlem magam- nagyon finom :)


2012. október 1., hétfő

Kelt túrós szelet


Egy 2003-as "Kiskegyed Konyhája"-ban láttam meg. Már régóta tervezem az elkészítését, de csak az elmúlt héten került rá sor. Nagyon finom lett!

Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kávéskanál + 6 dkg porcukor, 1 tojássárga, 2-3 evőkanál tejföl,  2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, csipetnyi só.
A töltelékhez: 25 dkg krumpli, 75 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 1 rúd vanília, 5 dkg puha vaj, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja.
A kenéshez 1 tojás. A tepsi kikenéséhez: margarin és liszt.

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük az élesztővel és az 1 kávéskanál porcukorral, majd felfuttatjuk. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk, a krumplit héjában puhára főzzük, a túrót áttörjük, a vaniliarudat hosszában felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk belőle a pépet.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a 6 dkg cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgát, az élesztős tejet, végül pedig annyi tejfölt, hogy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapjunk. A tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk, konyharuhával letakarjuk, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Elkészítjük a tölteléket: a krumplit meghámozzuk, melegen áttörjük, kissé hűlni hagyjuk. A mazsolát lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk: a tojásfehérjéket ( és a tésztából kimaradt még egyet) 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a fahéjat és a citromhéjat. A túrót elkeverjük a vajjal, majd beledolgozzuk a krumplit, a tojássárgákat, a mazsolát, végül pedig a tojáshabot. A nagyobbik tésztacipót lisztezett felületen a tepsinél valamivel nagyobb téglalapra nyújtjuk, a margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe fektetjük, széleit 2 centire felmagasítjuk. Alját villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával és elsimítjuk rajta a tölteléket, peremét megkenjük a felvert tojással. A kisebb cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, megrácsozzuk vele a sütemény tetejét, körben a tészta peremére is rányomkodjuk. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk kelni 30 percig. Megkenjük a rácsokat a maradék felvert tojással, majd előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva kínáljuk.



 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design