2013. március 13., szerda

Vaniliás joghurtos Panna Cotta



Hozzávalók: 1,5 teáskanál porzselatin, 1 evőkanál hideg víz, 1,5 dl tejszín, fél rúd vanília magjai, 20 dkg görög joghurt, 15 dkg cukor. A sziruphoz: 1 dl gránátalma lé, 1 evőkanál méz.

Elkészítése: A zselatint 5 percig áztatjuk a vízben, ezután nagyon kis lángon és folytonosan kavargatva feloldjuk. A tejszínt összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vanília magokat, felmelegítjük, majd hozzákeverjük a felolvasztott zselatint. A joghurtot kicsit elkeverjük, majd fokozatosan a tejszínes krémhez adjuk. Összekeverjük és hideg vízzel kiöblített formákba adagoljuk a krémet, amit hagyunk szobahőmérsékletűre hűlni, azután kb. 2 óra alatt a hűtőbe tesszük dermedni. Ezidő alatt készítjük el a szirupot is: a gránátalmalevet a mézzel elkeverjük és nagyon kis lángon, folytonosan kevergetve sűrű sziruppá főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lecsorgatjuk vele a formákból kiborított Panna Cottákat.      


2013. március 9., szombat

Epres pudingos Napóleon



Hozzávalók: 45 dkg fagyasztott leveles tészta. A krémhez: 1 tasak instant vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1-1 teáskanálnyi reszelt gyömbér és narancshéj, 3 dl tejszín, 20 dkg eper. A kenéshez 1 felvert tojás, a szóráshoz barna cukor, illetve porcukor.

Elkészítése: A leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, ezidő alatt elkészítjük a krémet: a pudingporhoz adjuk a hideg tejet, majd habverővel alaposan kikeverjük. Ezután adjuk hozzá az izesitőket –a narancshéjat és a gyömbért-, végül pedig óvatosan hozzákeverjük a  kemény habbá vert tejszínt. A kitekert leveles tésztát lisztezett felületen téglalapokká vágjuk, mindegyik téglalapot megkenjük tojással, meghintjük barna cukorral, majd sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép színűre sütjük. Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 lapra vágjuk. Az időközben elkészített krémet csillagcsőrös habzsákba töltjük, az alsó lapra jó bőven teszünk belőle, ráhelyezünk előre felszeletelt epret, erre helyezzük a felső lapot, amit bőven meghintünk porcukorral és azonnal kínáljuk.

Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

2013. március 8., péntek

Szilvalekváros kelt kifli


Hozzávalók: 70 dkg liszt, 25 dkg zsír, 2 tojás, 2 dl tej, 1,5 evőkanál szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só. A töltéshez házi (üstben főzött) szilvalekvár, a szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A lisztet összekeverjük az élesztővel, cukorral, sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, a tésztát jól összeállítjuk, majd lefedve legalább fél órán át hagyjuk pihenni. Ezután nyolc egyforma gombóccá osztjuk, körlappá nyújtjuk, cikkekre vágjuk és megtöltjük lekvárral. Ezután felcsavarjuk és sütőpapirral ellátott tepsibe sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosan porcukorral meghintjük.
Megjegyzés: Tölthetjük más lekvárral is, de abban az esetben, ha hígabb lekvárt választunk, számítsunk arra, hogy kifolyik a kiflikből a lekvár.

2013. március 4., hétfő

Narancszselés Panna Cotta


Itt gyönyörűen süt a nap, így azt gondoltam, hozok ma egy olyan desszertet, ami a várva várt tavaszt juttatja eszünkbe. Erre a finomságra esett a választásom. Az "egyszerű és nagyszerű" kategóriába tartozik és aki kedvencei közé sorolhatja a Panna Cottát (bármilyen izesitéssel), annak ízleni fog.




Hozzávalók: a narancszseléhez: 2 evőkanál víz, 3 teáskanál por-zselatin, 2 dl narancslé. A Panna Cottához: 4 dl tejszín, 5 dkg cukor, 1 filézett narancs, 2 teáskanál narancshéj, 2 tasak vaníliás cukor.
Elkészitése: Először a zselét készítjük el: 1 evőkanál vízbe áztatunk 1 teáskanál zselatint, majd nagyon kis lángon folytonosan kavargatva felmelegítjük és levéve a tűzről a narancsléhez keverjük. Ezt a levet egyenletesen elosztjuk 4 hideg vízzel kiöblített formában és miután langyosra hűlt, hűtőszekrénybe tesszük, megdermedni. Ezidő alatt készítjük el a Panna Cottát: a megmaradt vízbe áztatjuk a megmaradt zselatint, ezt is nagyon kis lángon, folyamatosan kavargatva feloldjuk és a cukorral, narancshéjjal és a vaníliával összekevert tejszínhez adjuk. Jól összekeverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni, ezután pedig a hűtőszekrényből kivett zselére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe készre dermedni. Miután ez megtörtént, a formákat hirtelen forró vízbe állítjuk, így könnyebben lehet majd kiborítani. A Panna Cottát a filézett narancsgerezdekkel kínáljuk.


2013. február 7., csütörtök

Nagyon-nagyon finom gyümölcskrém



Ez az édesség nagyon finomra sikeredett :) Pedig nem az előirt recept szerint jártam el, hanem változtattam rajta, ugyanis árválkodott a hűtőben nagyon kevés gyümölcsjoghurt, 1 mandarin és kb. 5 dkg-nyi finom, vaníliás-cukros tehéntúró. Annyira finom lett, hogy most már egyetlen egy kis formában van csak, azt pedig el kell rejtsem, hogy érje meg az estét...:)




Íme a recept: A krémhez: 35 dkg natúr joghurt, 2 dl bármilyen gyümölcsös joghurt, 3 dl tejszín, kb. 15 dkg-nyi gyümölcs- jelen esetben volt fagyasztott málna, fekete és piros ribizli, szeder, és 1 mandarin- 2 dl tej, 20 g zselatin, 3 evőkanál méz, 5 dkg -vaníliás cukorral izesitett- tehéntúró, 2 evőkanál barna cukor, csipetnyi só. 
Elkészítése: Először elkészítjük az öntetet: a fagyasztott gyümölcsöket meghintjük a barna cukorral, hozzáadunk fél dl vizet és nagyon kis lángon, néha meg-meg kevergetve felforraljuk, ekkor a gyümölcsöket leszűrjük, a levet pedig visszatesszük a tűzhelyre és még kb. 10 percig főzzük. Levéve a tűzről, hagyjuk kihűlni. A joghurtokat összekeverjük, hozzákeverjük a mézet, a sót, a megtisztított és apróra vágott narancsot, a kihűlt párolt gyümölcsöket, a túrót, az időközben tejbe áztatott, azután pedig nagyon kis lángon feloldott zselatint, végül pedig a habbá vert tejszínt. Szépen összekeverjük, majd hideg vízzel kiöblített formákba adagoljuk, ezután pedig hűtőbe tesszük dermedni, legalább 4 órára. Tálaláskor a formákból kiborítjuk, a sűrű öntettel és gyümölcsökkel diszitve kínáljuk.













2013. február 6., szerda

Sütés nélküli csokitorta


Előljáróban csak annyit, hogy nagyon-nagyon finom, de tömény, csokis finomság. Csokoládé-függőknél -szerintem- bejön :)

Hozzávalók: Az alaphoz: 25 dkg keksz, 10 dkg dió, 15 dkg margarin. A krémhez: 20 dkg csokoládé, 2 dl tejszín, 10 dkg krémsajt, 2 tasak habfixáló, menta aroma.
Elkészítése: A kekszet nagyon finomra törjük vagy daráljuk, a diót is ledaráljuk, majd az olvasztott vajjal egyneművé keverjük és sütőpapirral ellátott formába nyomkodva  a hűtőbe tesszük, míg a krém is elkészül. Ehhez a darabokra tört csokoládét a tejszínnel forráspontig hevítjük, levéve a tűzről, belekeverjük a menta aromát, majd néha megkevergetve teljesen kihűtjük. Ezt is a hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd kivéve konyhai mixerrel habossá keverjük, közben adva hozzá a krémsajtot és a habfixálót. A krémet az alapra öntjük és visszatesszük a hűtőbe még addig, míg a krém jól megszilárdul. Ezután szeletekre vágva kínáljuk.


 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design