2013. április 20., szombat

Zabpelyhes édesség



Hozzávalók: A zabpelyhes réteghez: 1 evőkanál vaj, 5-5 dkg dió és zabpehely, csipetnyi só. A tejszínes réteghez: 2 dl tejszín, 3 evőkanál méz. Még szükségünk van 30 dkg fagyasztott erdei gyümölcsre.

Elkészítése: Egy forró serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a diót és a zabpelyhet, folytonosan kavargatva. Ezután, kivéve a serpenyőből, meghintjük a sóval és összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd izesitjük és összekeverjük a mézzel. Ezután magas poharakban elkezdjük a rétegezést: a pohár aljába teszünk kevés gyümölcsöt, rájuk halmozunk kb.2 evőkanálnyi tejszinhabot, amit meghintünk az apróra tort dió és zabpehely keverékével. Most újból egy gyümölcs réteg következik, amire tejszínt kanalazunk és a rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére tejszín kerüljön, amit meghintünk zabpehellyel, közepébe pedig egy szem meggyet helyezünk.

Azonnal kínáljuk.


2013. április 19., péntek

Tárkonyos csirkeragu leves



Hozzávalók: 50 dkg csirkeszárny, 1 kötet húsleveshez való zöldség, 2 burgonya, 1 vöröshagyma, 2 szál tárkony, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejföl, citromlé, só, bors, ételizesitő.

Elkészítése: A megmosott, megtisztított szárnyakat a megmosott, megtisztított és apróra vágott zöldségekkel, apróra kockákra vágott hagymával, a kockákra vágott krumplikkal és a sóval, a borssal, az ételizesitővel  együtt lassú tüzön –mint a húslevest- megfőzzük. Amikor a hús félig meg van főve, a levesbe tesszük a tárkonyt és együtt főzzük. A végén egy habarást készítünk a lisztből és a tejből, behabarjuk vele a levest, felfőzzük,  majd a levesből néhány evőkanálnyival elkeverjük a tejfölt, ezt is a leveshez adjuk és azonnal lezárjuk a tüzet alatta. Citromlével és szükség szerint még sóval, borssal izesithetjük.


2013. április 16., kedd

Citromos, levendulás sütemény


Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 2 teáskanál zúzott levendula virág, 2 teáskanál reszelt citromhéj. A krémhez: 20 dkg cukor, 5 dkg liszt, fél teáskanál szódabikarbóna, 4 tojás, 1 dl frissen csavart citromlé. A tepsi kikenéséhez margarin és liszt.

Elkészítése: Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a darált dióval, a citromhéjjal és a levendula virággal összekevert lisztet. Egy megfelelően előkészített tepsibe nyomkodjuk a masszát és előmelegített sütőben kb.10 percig elősütjük. Nem szabad megbarnulnia a tésztának!! Ezidő alatt elkészítjük a krémet: a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet és a citromlevet. Összekeverjük és ezt a krémet a sütőből kivett forró tésztára kenjük, majd visszatesszük a sütőbe és további 20-25 perc alatt a süteményt készre sütjük. Miután kihűlt, szeletekre vágva kínáljuk.



2013. április 8., hétfő

Csokoládés tejszelet


Nagyon-nagyon finom sütemény! Kinder tejszelet néven is ismeretes. Végül is nem a neve a fontos, hanem az, hogy - és tudom, hogy ismétlem magam- nagyon-nagyon finom és eteti magát! De komolyan!! :) Egyszerűen nem lehet vele leállni.

Aki nem hiszi...

Hozzávalók: A tésztához: 4 tojás, 15 dkg cukor, 20 ml tej, 1 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál darált búzadara, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A krémhez: 30 dkg süritett tej, 3 dl tejszín, 1 dl tej, 10 gr zselatin, 2 tasak vaníliás cukor.
Elkészítése: A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaóval, a búzadarával, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, ezután a masszához keverjük először a tejet, azután az olajat, végül pedig a tojásfehérjék keményre vert habját. Óvatosan összekeverjük, végül pedig sütőpapirral ellátott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk. Időközben elkészítjük a krémet is: a zselatint beáztatjuk 2 evőkanál vízbe. 50 ml tejjel összekeverjük a süritett tejet, a többi tejet felmelegítjük és hozzáadjuk a nagyon kis lángon felolvasztott zselatint. Összekeverjük, majd a zselatint a süritett tejhez adjuk, folytonosan kevergetve. Felverjük a tejszínt is a vaníliás cukorral és ezt a felvert tejszínt óvatosan a krémhez keverjük. A krémet kevés időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. A tészta sütéséhez felhasznált tepsit kibéleljük alufóliával és beletesszük az egyik tészta lapot. Erre helyezzük a krémet, amit beborítunk a második tészta lappal. Hűtőszekrénybe tesszük min. 4 órára, de lehet egy éjszakán át is ott tartani. Ezután kivesszük és szeletekre vágva kínáljuk.

2013. március 25., hétfő

Baconos-sajtos és kapros-krémsajtos csigák


Nagy kedvencem az Amerikai Egyesült Államokban élő Anna Olson. Sok ötletet merítettem már receptjeiből. Ezeket a finom tekercseket is az ő oldalán láttam, többször el is készítettem. Szerintem kitűnőek uzsonnának a suliba, vagy vacsorára egy finom tea mellé.


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, ¼ teáskanál só, 12 dkg hideg, kockákra vágott margarin, 1 tojás, 1,5 dl tejföl, 50 ml tej. A töltelékhez: 20 dkg apróra vágott bacon szalonna, 10 dkg reszelt sajt valamint 15 dkg natúr krémsajt, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál aprított kapor. A kenéshez tej, a szóráshoz szezámmag illetve darálatlan mák.
Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, a tojást is összekeverjük a tejföllel és a tejjel. A száraz hozzávalókkal elmorzsoljuk a margarint és hozzáöntjük a tojásos keveréket. Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk. Lisztezett felületen mindkét darabot kinyújtjuk: egyiket meghintjük az apró kockákra vágott szalonnával és a reszelt sajttal, másikat megkenjük az apróra vágott fokhagymával és kaporral elkevert krémsajttal. Ezután mindkét tésztát szorosan feltekerjük, szeletekre vágjuk, sütőpapirral ellátott tepsibe tesszük, megkenjük tejjel, majd a szalonnás tekercseket szezámmaggal, a krémsajtos tekercseket pedig mákkal szórjuk meg. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük. 



2013. március 22., péntek

Sós ropogós keksz


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg juhtúró. A kenéshez 1 tojás, a szóráshoz szezámmag.
Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a túrót,  majd összekeverjük a tojás-tejföl keverékkel. Jól kidolgozzuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára. Ezután kivesszük, fél cm vastagra nyújtjuk, derelyemetszővel kockákra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, majd sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegített sütőben kb.15 perc alatt szép pirosra sütjük.
 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design