
2009. december 31., csütörtök
2009. december 26., szombat
ASZALT GYÜMÖLCSÖS PÜSPÖKKENYÉR
Hozzávalók: 50 dkg gyümölcsös püspökkenyér, 25dkg tejföl, 4ek cukor, 1 vanilia, 2cl meggylikőr( én kompótlével helyettesítettem), 2dl tejszinhab, 10dkg aszalt gyümölcs( ananász, mangó, cseresznye, datolya, mazsola)
A püspökkenyeret előre megsütöttem: 25dkg margarint elkevertem 15dkg cukorral, egyenként hozzáadtam 4 tojást, 10dkg lisztet, 10 dkg aszalt gyümit valamint reszelt citrom- és narancshéjat. Gyümölcskenyér formában sütöttem kb.30 percig. Kihűlés után a sütit felszeleteltem.
Közben felvertem a tejfölt a cukrokkal, hozzáadtam az apróra vágott gyümölcsöket és a kompótlevet, végül pedig a felvert tejszinhabot. Most jut eszembe, hogy kifelejtettem a receptből a 10g áztatott, olvasztott zselatint. Ezt is hozzáadjuk a krémhez.
A formát kibéleljük fóliával és belerétegezünk 1 sor püspökkenyér szeletet és 1 sor krémet, mindaddig mig a hozzávalók elfogynak. Aztán másnapig hűtőben tartjuk, majd tálalás előtt tálcára borítva és tetszőlegesen diszitve kínáljuk.
ALMÁS SÜTI
Már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak ezt a sütit, de csak most készitettem el. Sajnos, a képek nem tul sikeresek és a zselé sem tökéletes, de a süti nagyon finom lett.
A tésztához habosra keverünk 20 dkg margarint 35dkg cukorral és 1 vaniliával, hozzáadunk csipetnyi sót, egyenként 3 tojást és 20dkg liszt, 7,5dkg darált dió és 2kk sütőpor keverékét. Előmelegitett sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez 3 tojássárgáját habosra keverünk 10dkg cukorral és kevés rummal, hozzáadunk 30dkg vaniliás joghurtot, 10g felolvasztott zselatint és 4dl felvert tejszinhabot. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tésztalapra.
1dl vörösbort felforralunk 2dl almalével és 5dkg cukorral. Ebben a szirupban félpuhára párolunk 50dkg hámozott, szeletelt almát. Aztán lecsurgatva, szépen elrendezzük az almaszeleteket a süteményen és megszórjuk 10dkg mazsolával is. A fennmaradt folyadékot mégegyszer felforraljuk és elkavarjuk az előzőleg 4ek sziruppal feloldott piros szinű tortazselével, amit aztán majd ráöntünk az almaszeletekre.
A tésztához habosra keverünk 20 dkg margarint 35dkg cukorral és 1 vaniliával, hozzáadunk csipetnyi sót, egyenként 3 tojást és 20dkg liszt, 7,5dkg darált dió és 2kk sütőpor keverékét. Előmelegitett sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez 3 tojássárgáját habosra keverünk 10dkg cukorral és kevés rummal, hozzáadunk 30dkg vaniliás joghurtot, 10g felolvasztott zselatint és 4dl felvert tejszinhabot. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tésztalapra.
1dl vörösbort felforralunk 2dl almalével és 5dkg cukorral. Ebben a szirupban félpuhára párolunk 50dkg hámozott, szeletelt almát. Aztán lecsurgatva, szépen elrendezzük az almaszeleteket a süteményen és megszórjuk 10dkg mazsolával is. A fennmaradt folyadékot mégegyszer felforraljuk és elkavarjuk az előzőleg 4ek sziruppal feloldott piros szinű tortazselével, amit aztán majd ráöntünk az almaszeletekre.
KARÁCSONYI KRÉMES
Az errefele készen kapható lapokkal nagyon elégedett vagyok, ezért nem irom le csak a krém receptjét.
8 tojássárgáját habosra kavarunk 10 dkg cukorral, adunk hozzá 5dkg lisztet és lassanként 5dl tejet. Közben beáztatunk 2dkg zselatint. A tojásos keveréket kicsi lángon és lassú tüzön sűrű krémmé főzzük és amikor levettük a tűzről, hozzáadunk 1 vaniliás cukrot, a felolvasztott zselatint és 8 tojásfehérje kemény habját, amit 15dkg cukorral vertünk fel. Ezt a krémet azonnal rá tesszük az alsó lapra és rá rakosgatjuk az előzőleg felkockázott második lapot. Izlés szerint porcukorral is megszórhatjuk a sütit.
2009. december 23., szerda
2009. december 12., szombat
NAPOLYIS TEKERCSEK
Tervbe vettem ennek a sutinek a kesziteset karacsonyra, de abbol mar nem lesz semmi:))) Meg hirmondonak sem fog maradni belole. A recept egy regi aradi "Nyugati Jelen"- bol szarmazik. Nagyon konnyu, kiados, mutatos es rendkivul finom sutemeny. Szerintem :)) (szerintunk)
1.krem: felfozunk 0,5 l tejet(en most 6 dl-t tettem bele) 20 dkg cukorral, hozzaadunk 25 dkg daralt kekszet, 20 dkg daralt diot, 2 ek kakaot, izesitjuk keves rumeszenciaval, egy csipet orolt fahejjal, es meg jo melegen rakenjuk a napolyi lapok sima felere.
2. krem: 25 dkg Rama margarint habosra keverunk 20 dkg porcukorral, hozzaadunk 5 dkg kokuszreszeleket es 1-2 vaniliat. Ezt a kremet rakenjuk a dios kremre, majd jo szorosan feltekerjuk.
Sokaig elallo, mutatos edesseg.
2009. december 10., csütörtök
FINOM- ANYUKÁMTÓL
Tegnap este eljött öcsém hozzánk és hozott FINOMAT Anyukámtól :))
Nagyon régen ettem ilyen "lepényt"( nálunk és a Szilágyságban igy nevezik) és az igazság az, hogy Férjecskémnek volt ez a szive-vágya. Igy mikor Anyukám meghallotta, kapott az alkalmon és- kettőt egy csapásra alapon- gyorsan összecsapta. (nála tényleg ilyen gyorsan megy! Még van mit tanúljak tőle :)) Lett nekünk is, nekik is!
Ime a recept:
1 kg liszthez 2,5 ek száritott élesztő( én ezt használom, nekem mindig bevállt), 5-6 dl tej, csipetnyi só, 2-3 ek cukor. Jól összedolgozva kelni hagyjuk, aztán olajos kézzel nagyobb tojásnyi darabokat szaggatunk, olajozott tálcára tesszük, ott vékonyra nyújtjuk, felére szilvalekvárt vagy keményebb tejberizset teszünk, a másik felét ráhajtjuk, kicsit megnyomkodjuk a széleit és lelapitjuk. Jó másfél-ujjnyi forró olajban megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, aztán porcukrozzuk.
NAGYON- NAGYON FINOM!!!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)