2010. november 22., hétfő

TÖLTÖTT ALMA




Régóta szerettem volna már kipróbálni az almát töltve, vagy sütve...most sikerült.
Még lesz repeta belőle!

Hozzávalók: 70 dkg alma, 5 dkg tejberizs, 5 dkg mazsola, fél adag vaniliaöntet.

Vaniliaöntet hozzávalói: 5 dl tej, 1 teáskanál étkezési keményitő, 1,5 dkg vaniliás cukor, 2 tojássárgája, 8 dkg cukor.

Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk késsel vagy karalábévájóval, úgy hogy az almák ne essenek szét és kevés forró vizben üvegesre főzzük. Utána lecsöpögtetjük és az üreget hideg tejberizzsel megtöltjük, amit még melegen elkevertünk kevés rumba áztatott mazsolával. Üvegtálra helyezzük és vaniliaöntetet öntünk köréje.

Az öntethez a tojások sárgáit elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaniliát, a keményitőt és felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük és folytonosan kevergetve felfőzzük.

2010. november 16., kedd

GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY

Egy régebbi Magyar Konyhában találtam erre a süti receptre. Nagyon megtetszett. Nagyon finom.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 2 ek tejföl, 5 ek cukor, 5 tojás, 3 ek kakaó, 1 pohár cukor a tojásfehérje felveréséhez, kb. 1,5 kg alma, körte és szőlő vegyesen.

A lisztet a sütőporral összekeverjük, a puha margarinnal és a tejföllel elmorzsoljuk, majd a cukorral és a tojások sárgájával tésztát gyúrunk belőle, amit 3 részre osztunk. Az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk és kivajazott, kilisztezett tepsibe simitjuk. A második adag tésztacipót a kakaóval dolgozzuk össze, a harmadikat hűtőszekrénybe tesszük. A gyümölcsöket megtisztitjuk, kockákra vágjuk, ha szükséges, a szőlőt kimagvaljuk, ezután egyenletesen a tepsiben levő tésztára teritjük. A kakaós tésztát a gyümölcsrétegre reszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a pohárnyi cukorral és a kakaós tésztára simitjuk. Végül a hűtőben levő tésztacipót ráreszeljük a cukros habra. Előmelegitett sütőben, közepes lánggal kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük, majd miután teljesen kihűlt, porcukorral meghintve kináljuk.


2010. november 12., péntek

AMBRÓZIA KRÉM

Hozzávalók: 2,5 dl tejföl, 1 dl tej, 1,5 dl piros szőlőlé, 8 dkg cukor, fél citrom leve, 2 ek konyak, 10 g zselatin, 1,5 dl tejszin, kb. 15 dkg piros szőlő

A tejfölt a tejjel, szőlőlével és a cukorral jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és a konyakot. A zselatint 1 dl hideg vizbe áztatjuk kb. 10 percig, majd nagyon kis lángon felolvasztjuk és miután langyosra hűlt, az izesitett tejfölhöz öntjük. Ezután adjuk a krémhez a felvert tejszinhabot. Poharakba öntjük és a tetejét szőlőszemekkel diszitve, legalább 3 órán át hűtjük és csak ezután tálaljuk.



2010. november 2., kedd

FINOM APRÓSÜTI



Annyira megtetszett ez a recept, hogy egyszeriből 3 adag sütit készitettem.
Egy adag hozzávalót irok, igy mindenki duplázhatja -esetleg triplázhatja kedve szerint.

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojás szétválasztva a sárgája a fehérjétől, 1 csomag vaniliás cukor, 15 dkg liszt, késhegynyi sütőpor, csipetnyi só, 10 dkg pörkölt, durvára vágott dió, meggybefőtt.
Habosra keverjük a vajat, cukrot, vaniliát a csipetnyi sóval, aztán hozzáadjuk a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. Jól összeállitjuk a tésztát, amiből kisebb gombócokat formázunk, majd a villával felvert tojásfehérjébe mártogatjuk egyenként. Ezután a dióban meghempergetjük és mindegyik gombóc közepébe kis lyukat fúrunk akár az ujjunkkal, akár fakanál nyelével és ebbe a mélyedésbe tesszük a meggyszemeket. Sütőpapirral ellátott tepsibe téve, előmelegitett sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd teljes kihűlés után, porcukorral meghintve kináljuk.

Recept innen.

U.i. a 3 adagból lett 57 db sütim.



2010. november 1., hétfő

BURGONYÁS- ZELLER KRÉMLEVES

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 70 dkg zeller, 2,5 dl tej, 3,5 dl húsleves, 10 dkg reszelt sajt, fél csokor petrezselyemzöld, só.

A megmosott, megtisztitott zöldségeket kockákra vágjuk. A tejjel és a húslevessel együtt kuktába tesszük főni, az első sipolástól mért következő 15 percig. Aztán kivessszük a kuktából a zöldségeket és konyhai szűrőn vagy mixerrel pépesitjük. Aztán visszatöltjük a kuktába a levest, sózzuk és közepes tüzön egyet forralunk rajta. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal.

2010. október 28., csütörtök

SPANYOL BRIÓS

Sütögetős kedvemben voltam és úgy gondoltam, kipróbálom Judith briósát.
Jelentem, sikerült és nagyon izlett!
Recept tőle.

2010. október 26., kedd

TORTÁK





Néhány tortát szeretnék mutatni. Ezek Adina nagynénim remekművei, aztán Anyukám nagyon szép tortája és csodaszép muffinjai láthatók.



Ezt a bejegyzést is megigértem már egy ideje Juditnak...
Juditkám, most sikerült ezt is behozni :)
 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design