2011. március 19., szombat

Szezámmagos spenót


Könnyű, gyorsan elkészíthető és finom saláta.

Hozzávalók: 50 dkg spenót, 2 ek szezámmag, másfél ek olaj, só, bors, 1 ek citromlé.

A spenótot megtisztítjuk és jó sok vizet folyatunk rá, aztán szűrőbe tesszük és folyó vízben ismét leöblítjük a leveleket. Aztán nedvesen beletesszük őket egy lábasba, az edényt lefedjük és nagyon kis lángon felmelegítjük, míg a levelek összeesnek. Ezután hagyjuk a spenótot kicsit lehűlni, kinyomkodjuk és durvára aprítjuk. A szezámmagokat kicsit megpirítjuk szárazon, aztán hozzáöntjük az olajat. Jól belekeverjük a spenótot, végül sóval, borssal és citromlével izesitjük.

2011. március 18., péntek

Spenótos omlett


Hozzávalók: 4 spenótlevél, 2 krumpli, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 4 szelet kenyér, 1 paradicsom.

A spenót leveleket megtisztitjuk, megmossuk és kevés vizben 3-4 percig megpároljuk, majd leszűrjük. A krumplikat meghámozzuk és karikákra vágjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, sárgájukat villával elkeverjük és lazán összekeverjük a habbal. Serpenyőben halvány rózsaszinűre sütjük a krumplit, mellétesszük a spenótot, megszórjuk a megtisztitott, apróra vágott fokhagymával, ráöntjük a tojásokat és készre sütjük. A kenyereket megpiritjuk és fokhagymával megkenjük. Paradicsom salátával kináljuk.

2011. március 10., csütörtök

TücsökBogár kockasajtos kiflije


Ehhez már nem is tudok hozzáfűzni semmit azon kivűl, hogy: FANTASZTIKUS, NAGYON-NAGYON FINOM!!!!


Nálam sajtos változatban készült annyi változtatással, hogy snidling hiányában apróra vágott fokhagymát szórtam a háromszögű sajtra. De Anyukám Nutellával töltött kiflije is nagyon-nagyon finom lett!! Hamarosan én is készítek Nutellával töltve, ugyanis ez volt kis családom egyik kívánsága...:)

Anita! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ennek a nagyon finom péksüteménynek a receptjét!!!

2011. március 9., szerda

Rahátos kiflik


Az utóbbi időben hetente készítek valamilyen kelt süteményt. Nagyon szeretik a lányok, a férjem...Leginkább TücsökBogár briósa vált be, ezt elég gyakran készítem, de még próbálgatok mást is (hamarosan hozom a kockasajtos, snidlinges kifli Edith féle változatát :)). Sokkal jobb megoldás suliba, munkába, mint az unalmas szendvics...

Errefelé van egy "rahát" nevű édesség (az erdélyi származásúak tudják miről beszélek). Ez egy török eredetű finomság. Többféle ízben és színben található és nagyon finom. Mondjuk, már messze nem olyan az íze mint volt gyermekkoromban, de én előszeretettel használom több édességhez. Ebben az esetben újból a briós tésztáját vettem alapúl: 1 kg lisztből készítettem brióst, másik 1kg lisztből pedig a rahátos kifliket. Ugye, mondanom sem kell: még melegen a lányok és Gáborom eltüntettek 1-2-...9 darabot :) Így amikor láttam, hogy vészesen fogy, akkor gyorsan becsomagoltam mindegyiknek a másnapi adagját, aztán nekem már csak annyi kifli és briós maradt, hogy megállapítsam: nagyon finom lett!! :)

A recept Anitától. A rahátos kiflikhez kb. 40 dkg színes rahátot kisebb kockákra vágtam és 3-4 kis darabot tettem mindegyik kiflibe, ezután tekertem fel őket, a továbbiakban pedig ugyanúgy jártam el, mint a briósoknál.

2011. március 4., péntek

KRÉMSAJTOS CITROMTORTA



Az úgy volt, hogy mostanság elég sokat betegeskedtünk és az elmúlt hétvégén arra kért kis családom, hogy ne süssek semmit. Azt mondtam: ok, ez legyen a legkevesebb! De tudtam, hogy NEM én fogok keresgélni süti után a fiókokban, szekrényben... :) Estefelé már a párom minden fiókot kirámolt, a konyhaszekrény minden rejtett zugába bedugta a fejét és keresett...keresett, de semmit sem talált :)) Nagy kínjában elküldte a lányokat a boltba :) És akkor jöttem én!! Mondtam a lányoknak: vegyenek joghurtot, zselatint...stb, mert süti lesz!!! Érdekes módon nem mondtak nemet:))


Egy ideje találtam ezt a finomságot itt és le is mentettem, hogyha majd egyszer eljön az ideje, én is elkészítsem.
Jelentem: elkészült és csak annyit tudok mondani róla, hogy: FANTASZTIKUS!!!!!!
Nagyon hamar készen van és még nem is kell sütni!
És még fog nálunk szerepelni!!
Receptet annyiban változtattam, hogy kettő citrom helyett csak egynek a levét használtam, adtam a krémhez még 2 dl felvert tejszinhabot is, végül pedig nem lap zselatinnal, hanem 15 gr por zselatinnal dolgoztam.


Ja, még annyit, hogy nagyon szenvedtünk amikor megtudtuk, hogy ki kellett volna várni a 4 órát...:) (még 2-őt sem bírtunk ki)
Bátran ajánlom kipróbálásra!!

Kellemes hétvégét mindenkinek!

2011. február 14., hétfő

Tiramisu süti+ dijözön :)


Ezt a receptet egy jó barátnőmtől kaptam, még évekkel ezelőtt. Többször készítettem a Tiramisut ilyen módon. Tudom, hogy az igazi babapiskótával készül. Azt is hamarosan kipróbálom.
A piskóta recepten változtattam, most is -mint legtöbbször- a jól bevált vizes piskótámat sütöttem meg. Most pedig megosztom veletek az Anikótól kapott receptet.

Hozzávalók:

a piskótához: 5 tojás, 28 dkg cukor, 1 csapott ek szalalkáli, 8-10 ek forró tej, 20 dkg liszt.a krémhez: 1 ek zselatin, 1 dl víz, 3 tojássárgája, 5 ek porcukor, 1 csomag vaniliás cukor, fél citrom leve, fél kiskanál rum eszencia, 20 dkg mascarpone, 3 dl tejszín habja.

kb. 2 dl frissen főtt fekete kávé

A piskótához először is szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat habosra kavarjuk 14 dkg cukorral, aztán a szalalkálira öntjük a forró tejet és ezt is a sárgákhoz adjuk, ugyanúgy mint a lisztet, végül pedig a maradék cukorral, kemény habbá felvert tojások fehérjét. Óvatosan összekeverjük, majd vajjal kikent, kilisztezett tepsibe simitjuk és előmelegitett sütőben (tűpróbáig) készre sütjük. Kihűlés után két lapba vágjuk.

Amig a piskóta sül, addig elkészitjük a krémet: a zselatint beáztatjuk a vizbe, úgy 20 percre. A tojássárgákat a porcukorral, vaniliával, citromlével, rum eszenciával jó habosra kavarjuk, hozzáadjuk a krémsajtot és a feloldott zselatint, majd kevés időre a hűtőbe tesszük, ezután pedig a tejszinhabot is hozzáadjuk. Az alsó piskóta lapot meglocsoljuk kifőtt fekete kávéval, rákenjük a krém felét, erre jön a másik, feketével meglocsolt piskóta lap, erre pedig a megmaradt krém. Végül pedig a süti tetejét megszórjuk kakaóporral.


Nagyon-nagyon finom!!!

Újból dijat kaptam :)



TücsökBogártól, Kávé és Csokoládétól és Erdélyi Konyhás kolleginámtól, Edótól.
Nagyon-nagyon kedvesek vagytok és szeretném ezt nagyon szépen megköszönni!!
Éspedig úgy, hogy ezt a dijat továbbadom minden ide látogatónak és gasztro-bloggernek sok-sok szeretettel!!!

Mindenkinek nagyon szép napot és kellemes hetet kivánok!

2011. február 11., péntek

Túrós bukta és "pékkifli" - ahogy Nagymamám készitette


Egyre jobban szeretem a kelt tésztákat...
Ennek azért is örülök, mert annak idején, amikor elkezdtem a blogozást, a kelt tésztákkal még csak "barátkoztam". Nem voltam abban biztos, hogy egyszer még nagyon-nagy lelkesedéssel fogom ezeket a finomságokat elkészíteni. Pedig volt kitől tanulni: Nagymamám, Anyukám, nagynénim, húgom- aki sokkal hamarabb elkezdte...

Az utóbbi időben hetente sütök valamilyen kelt tésztát. Így azt gondoltam, ideje kipróbálni saját magam és elkészíteni ezeket a sütiket is.

Receptem kicsit különbözik a Juditnál találhatótól.

Hozzávalók:
20 ek cukor,
1 liter tej,
15 dkg élesztő,
2 kg liszt,
1 ek só,
3 tojás,
2,5 dl olaj.

A túró töltelékhez a Juditnál leirt hozzávalók + egy tojás.

Én ebben az esetben szárított élesztőt használtam, mégpedig 4 evőkanállal. A liszthez adtam a cukrot, sót, élesztőt és a tojásokat, hozzáöntöttem a langyos tejet és az olajat majd jól megdagasztottam. (ha friss élesztővel dolgozok, akkor először a cukor, rá a langyos tej, erre az élesztő, ezt hagyom dolgozni, ezután a liszt, tovább pedig ugyanúgy járok el, mint az előbb írtam). Ezután hagytam duplájára kelni. Miután a tészta megkelt kivettem kb. a felét, abból készítettem a túrós buktákat. A kinyújtott tésztát négyzetekbe vágtam, tettem mindegyik négyzet közepébe egy kiskanál túrót és buktákat formáztam, amiket hagytam duplájára kelni, aztán megkentem őket felvert tojással és mehettek is az előmelegített sütőbe. Ebből az adagból lett 47 buktám! :))



Amíg a bukták sültek, készítgettem a kifliket is.



A megmaradt tésztából gombócokat formáztam, amiket hagytam duplájára kelni. Ezután elővettem a tésztanyújtó gépemet és mindegyik gombócot kinyújtottam többször. Éspedig először vastagabbra, aztán vékonyabbra, végül pedig szinte papírvékonyra (számozással ellátott gépeknél 1-es, 4-es és 6-os fokozaton). Így a gombócokból lett egy-egy kb. 5-6 cm széles és 20-25 cm hosszú "sáv", amit úgy nyújtottam, hogy bal kezemmel megfogtam a tészta alsó végét, jobb kezemmel pedig fentről elkezdtem sodorni magam felé és "menet közben" alakítottam ki a kifli formát ( legközelebb hozok fotókat is). A kifliket is hagytam újból duplára kelni, aztán lekentem a felvert tojással és megszórtam szezámmaggal és így tettem őket a sütőbe. Kb. 10 perc alatt szép pirosra sültek. Nem számoltam, hogy hány kiflim lett, de azt hiszem, kb. 50-60 darab lehetett.


 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design