Hozzávalók: a tésztához 6 tojásfehérje, 20-20 dkg vaj,
cukor és darált dió, 10 dkg liszt, 1-1 teáskanál vanília kivonat és citromlé,
késhegynyi sütőpor, csipetnyi só; a rátéthez 6
tojássárgája és 20 dkg porcukor; a vajkrémhez 10-10 dkg vaj és porcukor, 1
teáskanál vanília kivonat, 2 evőkanál rum; a díszítéshez meggy
kompótból..
Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük,
hozzáadjuk a vaníliát, diót, lisztet és sütőport, majd a citromlevet,
összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd lazán a tésztához keverjük.
Ezt 180 fokon majdnem készre sütjük. Közben
elkészítjük a rátétet: a tojássárgákat habosra kavarjuk a
porcukorral és a majdnem készre sült tésztára kenjük. A süteményt visszatesszük
a sütőbe kb. 15 percre, a hőfokot visszavesszük 150 fokra. Akkor van készen,
amikor a tojássárga keményre szárad a tészta tetején, ha újjal meglapogatjuk,
nem horpad be.
Miután kihűlt a sütemény,
vékony vajkrémet kenünk rá, ehhez összekeverjük a hozzávalókat. A sütemény tetejét
megszórjuk darált dióval, hidegre helyre tesszük, hogy könnyen szeletelhető
legyen (másnap szeletelhető legjobban), kockára vágjuk, majd jól leszűrt
meggybefőtt szemekkel díszitünk minden egyes kockát.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése