Hozzávalók ( 6 személyre): 40 dkg rizs, 10-10 dkg reszelt-
és kockákra vágott sajt, 15 dkg sonka, 1 liter húsleves, 2,5 dl fehérbor, 1
hagyma, 2-2 evőkanál olaj és vaj, 3 evőkanálnyi frissen aprított
zöldpetrezselyem, só és bors; a panírhoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, a
sütéshez olaj, a tálaláshoz kedvenc szószunk.
Elkészítése: Az együtt felforrósított olajban és vajban
üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott
sonkát, majd kb. 2 percnyi pirítás után hozzáadjuk a rizst. Jól összekavarjuk,
majd hozzáöntjük a bort, hagyjuk az alkoholt elpárologni, ezuitán pedig a
húslevest is hozzáadjuk, majd ízesítjük sóval és borssal és kis lángon, lefedve
addig főzzök, míg a rizs megpuhul, de nem főtte el az összes levet. Ekkor
levéve a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd egy nagyobb lapos edénybe terítjük
és hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt rizshez adjuk a zöldpetrezselymet és a
reszelt sajtot, összekeverjük, majd lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle,
amely gombócok közepében „elrejtünk” 1-1 sajtkockát. Az így megformázott gombócokat
klasszikus módon lisztbe, majd tojásba, aztán zsemlemorzsába forgatjuk, bő,
forró olajban kisütjük, végül kedvenc mártásunkkal kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése