Túrós hajtogatott sütemény
Hozzávalók: 80 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj, 4 tojás, 60 dkg
liszt, 1 tasak sütőpor, csipetnyi só; a formázáshoz kb. 15-20 dkg cukor.
Elkészítése: A száraz
túrót szétmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és a sós, sütőporos
lisztet. A tésztából puha, rugalmas tésztát gyúrunk, amit enyhén lisztezett
felületen kb. 4 mm vastagságú lappá nyújtunk. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval
köröket vágunk ki a tésztából. A kristálycukrot egy lapos tálba/tányérba
szórjuk. A tészta-kör egyik oldalát belemártjuk a cukorba, majd a cukros
oldalával befele félbehajtjuk, így egy félholdat kapunk. A félhold egyik
oldalát ugyancsak cukorba mártjuk és ugyancsak a cukros oldalával befele ujból
félbehajtjuk, majd az így kapott „háromszög” egyik oldalát is cukorba mártjuk
és a cukros oldalával felfele sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk. Igy járunk el az összes
tészta-körrel. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, köröket szaggatunk
ki belőle, amelyeket a fentebb leírt módon formázunk és tepsibe sorakoztatunk.
A süteményt előmelegített sütőben kb. 30-45 perc alatt készre sütjük, majd
kihűlés után kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése