Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl aludttej, 1 dl
olaj, csipetnyi cukor, 1,5 evőkanálnyi szárított élesztő, csipetnyi só; a
kenéshez 20 dkg margarin, 1,5 teáskanál só, 1 tojás; a szóráshoz szezámmag,
reszelt sajt.
Elkészítése: A lisztben elkeverjük a cukrot és az
élesztőt; külön összekeverjük a langyos aludttejet az olajjal, a felvert
tojásokkal és a sóval, majd ezt a keveréket a liszthez adjuk és jól kidolgozzuk
a tésztát, aztán pedig letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Közben
összekeverjük a puha margarint a sóval. Miután megkelt, a tésztát enyhén
lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 8 részre osztjuk, ezekből gombócokat
formázunk. Mindegyik gombócot vékony, kerek lappá nyútjuk. Egyszerre két lappal
dolgozunk: egyik lapot vékonyan megkenjük a sós margarinnal, ráhelyezzük a
másik lapot, majd a sodrófával kissé átnyújtjuk. Ezután cikkekre vágjuk,
kiflikké sodorjuk és sütőpapírral ellátott tepsibe sorakoztatjuk, ott hagyjuk
kelni további 30 percig. Ugyanígy járunk el a megmaradt tésztadarabokkal is.
Miután megkeltek, a kifliket megkenjük felvert tojással, meghintjük
szezámmaggal/reszelt sajttal és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése