Keresgéltem valami finomság után és amikor ezeket megláttam, azonnal eldöntöttem, hogy hamarosan velük lepem meg kis családomat. Az én fotóm nem lett tökéletes, de aki ezeket a finomságokat kipróbálja...majd meglátjátok :)
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál
száraz élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, kb. 4-5 dl meleg ( de nem forró) víz
vagy tejsavó, csipetnyi só, kevés olaj. A főzéshez: 3 liter víz és 6 evőkanál
szódabikarbóna. A szóráshoz őrölt fahéj és porcukor. A tálaláshoz karamell
öntet.
A karamell öntethez: 45 dkg cukor, 17 dkg vaj, 2 dl tejszín.
Elkészítése: A liszthez adjuk az élesztőt és a cukrot, a
vízzel/savóval összeállítjuk, közben adjuk hozzá a sót és az olvasztott vajat.
Jól kidolgozzuk, majd olajjal megkenjük és lefedve, jó meleg helyen hagyjuk
duplájára kelni. Ezután a vizet a szódabikarbónával felforraljuk. A tésztát lisztezett
felületen 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyik részt hosszú sávra sodorjuk és
kisebb dió méretű darabokra vágjuk, amiket kb. 15 darabonként a fővő vízbe
teszünk és ott tartunk kb. 30 másodpercig. Ezután kivesszük és sütőpapirral
ellátott tepsiben szétterítjük és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt szép
pirosra sütjük. A sütőből kivéve meghempergetjük őrölt fahéj és porcukor
keverékében és a karamell öntettel kínáljuk. Így járunk el az összes darabka kelt
tésztával. A karamell öntetet így készítjük: a cukrot vigyázva megpirítjuk, hozzáadjuk a
vajat, elkeverjük, aztán levéve a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt. Ebből a
mennyiségből kb. 6 dl-nyi karamell öntetet kapunk, amit befőttes üvegben, a
hűtőszekrényben tartunk. A fázisfotókat itt megtaláljátok.
6 megjegyzés:
életemben nem hallottam ilyet főzött sült tészta, de ki fogom próbálni, ezt nekem meg KELL kóstolni, köszönöm
Katalin, ha kipróbálod, biztosan izleni fog! :)
Millió pussz Boginak!! :)
Én köszönöm!
Most "hallom" eloszor ilyen tesztarol!
Kedves Iri, kipróbálhatod. Igaz nagyon elkel a segitség egy ilyen adaggal - én is "befogtam" a lányokat :)- de mindenképpen érdemes. Hamarosan készitem is a következő adagot :)
Igazi különlegesség!
Igy igaz! És nagyon-nagyon finom!!! :)
Megjegyzés küldése