Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 evőkanál szárított élesztő, 4
dl langyos víz, 2,5 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, 2 teáskanál só; a
fokhagymás vajhoz 15 dkg vaj, 3 evőkanál reszelt sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1
evőkanálnyi frissen aprított petrezselyemzöld, csipetnyi só.
Elkészítése: A liszthez keverjük a cukrot és az élesztőt,
majd hozzáadjuk a sóval elkevert vizet és elkezdjük kidolgozni a tésztát,
közben adva hozzá az olajat. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen,
letakarva hagyjuk kétszeresére kelni. Amikor a tészta megkelt, nagyobb diónyi
gombócokra osztjuk. Mindegyik gombócból egy kb. 15 cm hosszú rudat sodrunk,
majd a rudakból csomót kötünk. Az így kapott csomókat sütőpapírral ellátott
tepsibe sorakoztatjuk és hagyjuk kelni 20 percig. Ezidő alatt felolvasztjuk a
vajat, majd hozzáadjuk a sót, a sajtot, a nagyon apróra vágott fokhagymát és a
petrezselyemzöldet; összekeverjük. Ezzel az olvasztott vajjal kenjük meg a
csomókat, mielőtt a tepsit 180 fokos sütőbe tesszük, majd kb. 10-12 perc alatt
készre sütjük. Még forrón ujból megkenjük a vajjal, hagyjuk langyosra hűlni és
kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése