2013. július 29., hétfő

Mentás csokis keksz



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 23 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg barna cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 jó marék mentalevél, 20 dkg csokoládé, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy botmixerrel nagyon jól összekeverjük a mentát a cukorral. Külön összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Ezután habosra keverjük a vajat a mentás cukorral, a barna cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáütjük a tojásokat, mindegyikkel külön jól kikeverve, azután fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül pedig az apró darabokra tört csokoládét. Összekeverjük és teáskanállal diónyi halmokat rakunk sütőpapirral ellátott tepsibe, amiket forró sütőben kb. 10 perc alatt készre sütünk, majd miután teljesen kihűlt, kínáljuk.



2013. július 26., péntek

Tésztás-zöldséges rakottas




Hozzávalók: 20 dkg tészta, 40 dkg párizsi, ¼ fej karfiol, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejszín, 3 tojás, 10 dkg sajt, 1 teáskanál szárított majoránna, só, bors, 1 kisebb csokor zöldpetrezselyem. A tál kikenéséhez zsír, a tálaláshoz paradicsom szeletek.

Elkészítése: A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, a megmosott, megtisztított póréhagymát vékony karikákra vágjuk. A megmosott, megtisztított karfiolt rózsáira bontjuk, a párizsi héját lehúzzuk és a párizsit felszeleteljük. A tésztát a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A felforrósított vajon megpároljuk a karfiolt, a pórét és a vöröshagymát, hozzáöntünk 2,5 dl vizet, izesitjük a sóval, a borssal és a majorannával, majd közepes tüzön 5-7 percig főzzük. Ezután az előfőzött zöldségeket leszűrjük, lecsepegtetjük és a már kikent tűzálló tálba öntjük és egyenletesen elosztjuk, rátesszük a párizsi szeleteket és a kifőtt tésztát. A tejszínt, a tojást és a lereszelt sajtot összekeverjük, sóval és borssal izesitjük és egyenletesen a tésztára öntjük. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ezidő alatt a megmosott petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, a sütőből kivett kész rakottasra hintjük, majd a rakottast paradicsom szeletekkel kínáljuk. 


2013. július 23., kedd

Barackos meggyes püspökkenyér


Kedves sógornőm készítette ezt a süteményt, amikor náluk voltunk vendégségben. Nagyon ízlett, ezért el is kértem tőle a receptet.

Hozzávalók: 7 tojás, 1,25-1,25 dl víz és olaj, 20 evőkanál cukor, 20 evőkanál liszt, 1 tasak sütőpor, 3 evőkanál kakaó, 20-20 dkg barack és meggy, csipetnyi só. A formák kikenéséhez margarin és liszt.
Elkészítése: A tojásfehérjéket  a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat az olajjal jól kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a vizet, ezután hozzáadjuk a cukrot, azzal habossá keverjük, végül pedig a sütőporos lisztet is a masszához adjuk, legvégül pedig óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjék habját. A tészta ¾ részét két, megfelelően előkészített formába öntjük, a megmaradt részhez keverjük a kakaót, ezt a tésztát pedig a formákban levő masszára öntjük, majd egy kanállal márványosra keverjük. Most hintjük a megtisztított, kimagvalt és darabokra vágott gyümölcsöt a tésztára, ezután pedig előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a püspökkenyereket. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor van készen a süteményünk. Kivéve a sütőből hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral meghintve és szeletekre vágva kínáljuk.


2013. június 17., hétfő

Citromfüves sütemény



Hozzávalók: A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1-1 teáskanál sütőpor és reszelt citromhéj, csipetnyi só. A krémhez: 10 dkg tehéntúró, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszin, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 ágacska citromfű.

Elkészítése: A piskótát a hagymányos módon készítjük el: a fehérjéket kemény habbá verjük a sóval, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, amivel keménnyé verjük, ezután következnek a tojások sárgái, a sütőporos liszt, végül pedig az olaj és a citromhéj. Sütőpapirral ellátott nagy tepsibe öntjük a tésztát, tetejét elsimítjuk és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük, kivéve és óvatosan kiborítva a tepsiből, hagyjuk kihűlni. Ezidő alatt elkészítjük a krémet: a tojásból, 3 evőkanál cukorból, a lisztből a tejjel egy krémet keverünk ki, amit állandóan kavargatva és kis lángon sűrűre főzünk, majd hagyjuk kihűlni. Levéve a tűzről belekeverjük a citromlevet, a vaníliás cukrot és a megmosott, apróra vágott citromfű leveleket. Amikor a krém kihűlt, összekeverjük a maradék cukorral, a túróval és a kemény habbá vert tejszínnel. Ezt a krémet kenjük a piskótára, egy tortafésűvel hullámossá „formázzuk” a tetejét és citromfű levelekkel, kockákra vágva kínáljuk.


2013. június 5., szerda

Gyors túrós sütemény



Hozzávalók: A tésztához: 4 tojás, 23 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 1 dl tej, 30 dkg liszt, 1 tasak sütőpor. A túrós részhez: 45 dkg tehéntúró, 15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl.

Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáöntjük az olajat, amivel tovább keverjük, végül pedig a felváltva a tésztához keverjük a sütőporos lisztet és a tejet. Csomómentesre keverjük, sütőpapirral ellátott tepsibe öntjük, majd rákanalazzuk az előzőleg összeállított túrós keveréket: a túróhoz adjuk a többi hozzávalót és összekeverjük. Most evőkanállal vagy villával márványosra keverjük a tésztát a túróval, így tesszük előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt kockákra vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.


2013. április 29., hétfő

Cseresznyés pite


Hozzávalók: 40 dkg kimagozott cseresznye, 2,5 dl tej, 18 dkg liszt, 10 dkg cukor, 3 tojás, 6 dkg vaj, fél citrom leve, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként a tejet, amivel csomómentesre keverjük, végül pedig 3 dkg olvasztott vajat és a citrom levét is keverjük a tésztához. Jól kikeverjük, majd egy –a maradék vajjal kikent- piteformába öntjük, néhány vajdarabot rámorzsolunk a tésztára és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. ( A tészta nyersen elég híg lesz, de ez így van jól!) Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva és porcukorral meghintve kínáljuk. 





 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design