Hozzávalók:
A karamellizált narancshoz: 3 narancs, 10 dkg cukor, 5 dl víz, 2 dl méz. A
tejberizshez: 16 dkg rizs, 10 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 dl víz, 1,5 dl tejszín,
1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só.
Elkészítése:
Először a narancsokat készítjük el: a nagyon jól megmosott narancsokat héjastól
vékony szeletekre-, majd mindegyik szeletet még 4-be vágjuk. Az így
előkészített narancs szeleteket annyi vízben, amennyi ellepi, 5 perc alatt
átlátszóra főzzük, majd egy kanállal óvatosan kivesszük a vízből. Ezután
felforraljuk az 5 dl vizet a cukorral és a mézzel, folytonosan kavargatjuk, míg
a cukor elolvad, ekkor tesszük bele az előfőzött narancsot és egy akkora méretű
sütőpapírt teszünk közvetlenül a narancsra, amekkora éppen elfedi. Így
akadályozzuk meg abban, hogy a narancs feljöjjön a víz tetejére és ne
karamellizálódjon meg. Ezután már nagyon kis lángon főzzük és kb. 30 perc alatt
a mézes-cukros vízből szirup képződik, ami elég sűrű lesz. Ekkor a tűzről
levesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Most készítjük el a tejberizst: a jól
átmosott rizst a vízzel, a tejjel, a cukorral és a sóval nagyon kis lángon
megfőzzük, néha megkavargatva. Ezután lefedjük és így hagyjuk amíg a folyadék
teljesen felszívódik. Ekkor verjük lágy habbá a tejszínt és ezt is a tejberizshez
keverjük. Ezután a rizst kis adagokban kínáljuk, tetejére halmozunk narancs
szeleteket és meglocsoljuk kevés sziruppal.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése