Hozzávalók ( 5 személyre): A galuskákhoz: 50 dkg
tehéntúró, 3 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj,
csipetnyi só. A krémhez: 3 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor, csipetnyi só. A
locsoláshoz 6 dkg olvasztott vaj; a tál kikenéséhez vaj.
Elkészítése: A galuskákhoz a tehéntúrót szitán áttörjük,
hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a sót, a felolvasztott vajat, a lisztet,
a búzadarát, legvégül pedig a fehérjék keményre vert habját. A masszát hagyjuk
kb. 1 órát állni, majd fővő vízbe a tésztából egy kanál segítségével galuskákat
szaggatunk, amiket –ha megfőttek- azonnal kiszedünk, meglocsoljuk az olvasztott
vajjal, megrázogatjuk és hűlni hagyjuk. Ezidő alatt elkészítjük a krémet,
amihez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a sót,
végül a fehérjék keményre vert habját. Ezt a krémet a galuskákra öntjük,
vigyázva összekeverjük, egy vajjal kikent tűzálló tálba öntjük és előmelegített
sütőben kb. 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk
kihűlni, majd cikkekre vágva kínáljuk.
Megj. Nincs semmi gond, ha a galuskák szétfőnek a vízben.
Fontos, hogy jól leszűrjük és a krém mindenütt bevonja őket. Igy szépen
összeáll majd a tészta és szépen szeletelhető mint egy torta.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése